Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Forum - Nowe wiadomości / brak nowych wiadomości
pr0woKator
post 19.02.2013, 16:42:22
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cześc,

Jestem właśnie w trakcie tworzenia mini forum dla mojego serwisu, ze względu na duży nacisk na profile użytkowników postanowiłem stworzyć forum od podstaw, mam już wszyskto przemyślane po za - oznaczaniem działów jako nowe posty / brak nowych postów od ostaniej wizyty użytkownika, w taki sposób aby było to optymalne.

Zastanawiam się aby stworzyć updatowanie daty ostatniej wizyty na forum, i jeżeli posty są pisane później niż ta data oznaczać jako nowe, jeżeli nie jako stare, jednak przy dużym ruchu może to zasypać setką zapytań do bazy. Druga sprawa to pytanie czy porównywać datę zapisywaną jako time() czy jako zwykłą datę np. 12.02.2013.
Mam nadzieję, że poradzicie mi ja kto rozwiązać.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Sephirus
post 19.02.2013, 16:51:26
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie będę Ci pisał konkretnie jak to zrobić ale obalę pewne Twoje obawy smile.gif

Cytat
Zastanawiam się aby stworzyć updatowanie daty ostatniej wizyty na forum, i jeżeli posty są pisane później niż ta data oznaczać jako nowe, jeżeli nie jako stare, jednak przy dużym ruchu może to zasypać setką zapytań do bazy...

Ja tu nie widzę wcale mnóstwa zapytań... Pobierając listę sprawdzasz jedynie czy data postu jest > data ostatniej wizyty (która jest jedna) - w czym problem? smile.gif

Cytat
Druga sprawa to pytanie czy porównywać datę zapisywaną jako time() czy jako zwykłą datę np. 12.02.2013.

MySQL i nie tylko mają specjalne typy do zapisywania dat w odpowiednich formatach. Da się dzięki temu łatwo je przerabiać i wykorzystujemy tak możliwości jakie nam dana technologia daje... Poza tym mając datę zapisaną jako datę możemy bardzo prosto na poziomie zapytania filtrować po niej dowolnie rekordy. Innymi słowy - zabawa z time() jest dla tych co lubią liczyć sekundy i są początkujący - naucz się operować na datach - już nie będzie Ci się chciało wracać do time() itp wink.gif

--------------------
If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;)
Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka...
+Quote Post
pr0woKator
post 20.02.2013, 19:24:35
Post #3

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Teraz jest inny problem, bo jeżeli ktoś nie otowrzy tematu a tylko odwiedzi forum, to już będzie jako przeczytane...
Trzeba to chyba jakoś inaczej rozwiązać.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.06.2025 - 01:54