![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Być może moje pytanie jest bezsensowne, ale chciałem poradzić się Was ,bardziej doświadczonych. Jakie podejście jest właściwe pisząc przeglądarkową aplikację bazodanową (w HTML+PHP) operującą na wielu tabelach bazy danych? Podam może na przykładzie: Mając sto tabel w bazie, chciałbym w określonych miejsach aplikacji (w wielu miejscach) wprowadzić określone wartości do określonej tabeli. Czy PHP pozwala na stworzenie uniwersalnej procedury np."dodaj" ,wywoływanej z dowolnego fragmentu kodu podając w parametrach wejściowych nazwe tabeli i wartości wpisywane, czy zrealizować należy to na funkcji albo odwołać się do gotowej procedury zdefiniowanej na poziomie serwera bazy danych? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sobie napiszesz tak będzie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy PHP pozwala na stworzenie uniwersalnej procedury np."dodaj" ,wywoływanej z dowolnego fragmentu kodu podając w parametrach wejściowych nazwe tabeli i wartości wpisywane, czy zrealizować należy to na funkcji albo odwołać się do gotowej procedury zdefiniowanej na poziomie serwera bazy danych? Przy podejściu obiektowym, to obiekt powinien posiadać taką metodę. A skoro wywołuje ją konkretny obiekt, to i wie "w jakich tabelach grzebie". -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie programuje obiektowo niestety, chyba jestem już za stary i mam za mało zacięcia aby to zmienić.
Znalazłem gdzieś w artykuł: Cytat Postanowiłem pobawić się trochę bazą MySQL w PHP z zastosowaniem procedur składowanych. Może najpierw kilka sów o tym, czym owe procedury składowane są. Zazwyczaj ludzie piszą w PHP całe zapytania do bazy danych, czasami są one bardzo długie, zawierają instrukcje warunkowe i pętle. Cóż, można to wszystko napisać w języku skryptowym samej bazy. Wystarczy wtedy wysłac do niej krótkie zapytanie, a ona sobie te wszystkie pętle i takie tam sama wykona. Duży wzrost czytelności kodu. Przy okazji po przebudowie bazy danych nie będzie trzeba modyfikować kodu PHP. Tyle słowa wstępu. Niestety owe procedury składowane w MySQL pojawiły się relatywnie późno. Trochę od strony PHP są nienajlepiej udokumentowane. Właściwie to pełno w Internecie różnych poradników, które tylko wprowadzają człowieka w błąd. Czyli generalnie mając stworzone procedury w MS SQL SERVER napisane w Transact SQL do których administrując serwerem dobieramy się poprzez zwykłe zapytanie można wykorzystać je w aplikacji. (Analogicznie migrując bazę do MySQLA w najnowszej wersji, można wykorzystać te procedury, tak?). Jak wygląda z pozycji kodu PHP odwołanie do takiej procedury? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W mysql CALL, w Postgresie SELECT i standardowe obrabianie wyników.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:30 |