Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Operacje na bazie danych, właściwa koncepcja
moraw2008
post 19.02.2013, 12:16:03
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Być może moje pytanie jest bezsensowne, ale chciałem poradzić się Was ,bardziej doświadczonych.
Jakie podejście jest właściwe pisząc przeglądarkową aplikację bazodanową (w HTML+PHP) operującą na wielu tabelach bazy danych?

Podam może na przykładzie:
Mając sto tabel w bazie, chciałbym w określonych miejsach aplikacji (w wielu miejscach) wprowadzić określone wartości do określonej tabeli.
Czy PHP pozwala na stworzenie uniwersalnej procedury np."dodaj" ,wywoływanej z dowolnego fragmentu kodu podając w parametrach wejściowych nazwe tabeli i wartości wpisywane, czy zrealizować należy to na funkcji albo odwołać się do gotowej procedury zdefiniowanej na poziomie serwera bazy danych?
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 19.02.2013, 13:00:17
Post #2

-----

Jak sobie napiszesz tak będzie wink.gif Niektóre frameworki oferują scaffolding jeżeli o to Ci chodzi.

--------------------
+Quote Post
mar1aczi
post 19.02.2013, 13:15:15
Post #3

-----

Cytat(moraw2008 @ 19.02.2013, 12:16:03 ) *
Czy PHP pozwala na stworzenie uniwersalnej procedury np."dodaj" ,wywoływanej z dowolnego fragmentu kodu podając w parametrach wejściowych nazwe tabeli i wartości wpisywane, czy zrealizować należy to na funkcji albo odwołać się do gotowej procedury zdefiniowanej na poziomie serwera bazy danych?

Przy podejściu obiektowym, to obiekt powinien posiadać taką metodę. A skoro wywołuje ją konkretny obiekt, to i wie "w jakich tabelach grzebie".

--------------------
Szanuj innych czas! Kliknij , gdy pomocną wskazówkę otrzymasz.
+Quote Post
moraw2008
post 19.02.2013, 13:57:04
Post #4

-----

Nie programuje obiektowo niestety, chyba jestem już za stary i mam za mało zacięcia aby to zmienić.

Znalazłem gdzieś w artykuł:
Cytat
Postanowiłem pobawić się trochę bazą MySQL w PHP z zastosowaniem procedur składowanych.

Może najpierw kilka sów o tym, czym owe procedury składowane są. Zazwyczaj ludzie piszą w PHP całe zapytania do bazy danych, czasami są one bardzo długie, zawierają instrukcje warunkowe i pętle. Cóż, można to wszystko napisać w języku skryptowym samej bazy. Wystarczy wtedy wysłac do niej krótkie zapytanie, a ona sobie te wszystkie pętle i takie tam sama wykona. Duży wzrost czytelności kodu. Przy okazji po przebudowie bazy danych nie będzie trzeba modyfikować kodu PHP. Tyle słowa wstępu.

Niestety owe procedury składowane w MySQL pojawiły się relatywnie późno. Trochę od strony PHP są nienajlepiej udokumentowane. Właściwie to pełno w Internecie różnych poradników, które tylko wprowadzają człowieka w błąd.

Czyli generalnie mając stworzone procedury w MS SQL SERVER napisane w Transact SQL do których administrując serwerem dobieramy się poprzez zwykłe zapytanie można wykorzystać je w aplikacji. (Analogicznie migrując bazę do MySQLA w najnowszej wersji, można wykorzystać te procedury, tak?).
Jak wygląda z pozycji kodu PHP odwołanie do takiej procedury?
+Quote Post
viking
post 19.02.2013, 14:30:38
Post #5

-----

W mysql CALL, w Postgresie SELECT i standardowe obrabianie wyników.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:30