![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem czy wybrałem dobry dział na ten temat ale najbardziej pasował. Mam taki problem gdy zaincluduje plik z class'ą db w pliku classy account i rozszerzę ją to i tak funkcje które są w class'ie db nie mogę użyć w account. Nie wiem czy to ja zrobiłem błąd gdzieś czy w php 5.4 zmieniło się coś i trzeba jakoś innaczej to robić, bo gdy używam 5.2 to wszystko działa bez problemu.
to jest klasa account:
A to klasa db:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $result = $this->query("Select ".$what." From users Where id = '".$user_id."'");
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdy użyje $this-> to odwołuje mi się do funkcji z klasy account.
tak jest gdy użyje $this-> Fatal error: Call to undefined method account::query() in C:\xampp\htdocs\cms\classes\account.php on line 9 a tak gdy użyje db:: Fatal error: Call to undefined method DB::query() in C:\xampp\htdocs\cms\classes\account.php on line 9 dodam jeszcze że gdy normalnie wkleje kod klasy db do pliku z klasą account, to wszystko jest ok. gdy tylko próbuje ją wczytać z osobnego pliku napotykam ten problem. Ten post edytował themonkeypl 18.02.2013, 21:16:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
themonkeypl - nie idź tą drogą... rzadko to piszę, ale wynajdujesz koło na nowo i robisz z niego kwadrat. Niedawno w tym dziale była w miarę dobra klasa do połączeń DB. A do wczytywania plików w OOP używa się SPL loaderów, a nie wczytuje pliki przez include/require
![]() Ten post edytował !*! 18.02.2013, 21:16:09 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
aha dziękuje. Zaczynam dopiero przygodę z oop, więc muszę poczytać o tym spl loader.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:29 |