![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam za zadanie napisać skrypt sortujący trzy liczby od największej do najmniejszej część zrobiłam a teraz sie pogubiłam mógłby mi ktoś pomoc ? Oto fragment mojej pracy :
Witam. Mam za zadanie napisać skrypt, który wypisze liczby w kolejności od największej do najmniejszej jestem na tym etapie i się pogubiłam jakby ktoś mógłby pomoc dokończyć byłabym wdzięczna </head> <body> <?php $a=4; $b=2; $c=6; print("<br>a</b> jest rowne $a<br />"); print("<br>b</b> jest rowne $b<br />"); print("<br>c</b> jest rowne $c<br />"); if($a<$b){ if ($c<$a){ print("$c,$b,$a");} else if ($c<$b){ print("$a,$c,$b");} else { print ("$a,$b,$c");} else if ($c<$b) { print("$c,$b,$a");} } ?> </body> </html> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze naucz się robić wcięcia. To znacznie ułatwia pracę - już na pierwszy rzut oka widać gdzie kończą się warunki itp.
Po drugie to nie odrobię za ciebie zadania domowego - to podstawowe zadanie na zrozumienie ifów. Ten post edytował timon27 18.02.2013, 22:42:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
Tak formatujemy kod.
Nie możesz dawać else if potem else a potem znowu else if. Najpierw dajesz wszystkie else if, a na końcu else. Pozdrawiam. -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żałuję, że nie jestem osobą, która Ci to zadanie zadała. Gydbym zobaczył coś takiego, kolejnym zadaniem byłoby posortowanie 100 liczb
![]() Po drugie to nie odrobię za ciebie zadania domowego - to podstawowe zadanie na zrozumienie ifów. Jeśli poważnie, na takich przykładach uczą w szkołach rozumienie instrukcji warunkowych, to strach się bać. Ten post edytował Damonsson 18.02.2013, 23:59:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ja to pisałam tylko Pan od programowania..... Chodzi mi tylko żeby napisać mi ktoś tak jak w przykładzie że jeśli porównujemy czy $b>$c to w jakiej kolejności się ustawią. Z resztą sobie poradzę
Mógłby ktoś sprawdzić ? </head> <body> <?php $a=4; $b=2; $c=6; print("<br>a</b> jest rowne $a<br />"); print("<br>b</b> jest rowne $b<br />"); print("<br>c</b> jest rowne $c<br />"); if($a<$b){ if ($b<$c){ print("$a,$b,$c"); }else if ($a<$c){ print("$a,$c,$b"); }else { print ("$c,$a,$b"); } else if ($b>$c){ print("$c,$b,$a"); }else if ($a>$c){ print("$b,$c,$a"); }else { print ("$b,$a,$c"); } } ?> </body> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, na tym forum kod umieszcza się w znaczniki. PHP /PHP << To wstawiasz w nawiasy kwadratowe. I pomiędzy nie wstawiasz kod.
Przetłumacze, żebyś zrozumiała kod. 1 warunek jeśli ($a jest mniejsze od $b) to wykonaj 1> { Czy $b jest mniejsze to wykonaj 2> { wypisz i zinterpretuj(czyli inaczej podstaw pod zmienną wartość) $a,$b,$c. } } ^^ Usuwa niestety wcięcia ![]() Ten post edytował luke18dg 20.02.2013, 18:43:48 |
|
|
![]()
|
|
Niestety mój nauczyciel nie kazał zrobić tego sortowaniem bąbelkowym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiemy, że twój nauczyciel nie kazał zrobić sortowaniem bąbelkowym, ale to co przedstawiłaś to tylko ify, i to nie jest prawdziwe sortowanie. Może przy małej ilości danych jest jeszcze akceptowalne. Ale pomyśl, że masz tak pisać 100 elementową tablicę. Powodzenia życzę!
A wycięty przeze mnie kod prezentuje sortowanie malejące, jeśli zamienisz znaki przy warunkach na przeciwne i będziesz wypisywała odwrotnie będzie to sortowanie od najmniejszej do największej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:21 |