![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam problem z serwerem postawionym na localhoscie[win + apache 2.0.51+ php). Przejżałem wszystkie posty dotyczące mod_rewrite na tym forum (i nie tylko) i nie mogę znaleźć odpowiedzi na jeden problemik. Otóż wszystko działa pięknie cacy gdy mam taki kod (w .htaccess) Kod RewriteRule ^(.*)/(.*)$ index.php?a=$1&b=$2 wtedy ładnie i pięknie się wyświetla to co powinno ( w $_GET['a'] i $_GET['b']). Natomiast za nic nei chce mi działać coś takiego (potrzeba mi tylko do jednej zmiennej): Kod RewriteRule ^(.*)$ index.php?a=$1 próbowałem na różne sposoby i nic. w zmiennej a jest cały czas przypisane index.php. dodam jeszcze że docelowo chciałbym zrobić, aby na podstawie pasku adresu przekierować odpowiednio do pliku php, wraz z przyjaznumi urlami. dążę do tego: moja_strona/bleble - uruhamia się index.php i w zmiennej $_GET['a'] jest bleble moja_strona/ala/blebleeee - uruhamia się ala.php i w zmiennej $_GET['a'] jest blebleeeeee Z góry dziękuje za odpowiedzi, bądź nakierowanie na właściwą drogę. dodam że przeczytałem manuala apacha, inne arty (na tym forum również), ale nie rozwiązałem swojego problemu na podstawie ich:) pozdrawiam:) --------------------- edit: nobody help me? a może ma ktoś jakieś linki do polskich stronek o mod_rewrite (a dokladnie opis rewriterule) plizzz..... Ten post edytował tsharek 27.09.2004, 09:52:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(tsharek @ 2004-09-24 19:23:42) Witam serdecznie. Mam problem z serwerem postawionym na localhoscie[win + apache 2.0.51+ php). Przejżałem wszystkie posty dotyczące edit: nobody help me? a może ma ktoś jakieś linki do polskich stronek o mod_rewrite (a dokladnie opis rewriterule) plizzz..... Nie dokladnie do mod_rewrite, ale do samych wyrazen reuglarnych sa 2 moje arty: 1 2 Co do twojego problemu to mysle ze da sie cos poradzic: Kod RewriteRule ^([\w]+)/? index.php?a=$1
RewriteRule ^([\w]+)/([\w]+)/? $1.php?a=$2 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:51 |