![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Choć nie którym dużo tytuł nie powie podam przykład po czym wyjaśnię mój problem. Oto kod JavaScript
Po kolei. Tworze tablicę obiektów 'object' o nazwie 'a'. Jak widać a[0] to nasz nowy object. posiada on 3 zmienne z czego jedna z nich dokładnie 'fire' jest tablicą. Będzie to tablica kolejnych obiektów co można zauważyć w pętli for. Obiekty są tworzone bez problemu. kłopot jest gdy chcemy odczytać wartość x lub y jednego z obiektów fire obiektu a który jest tablicą. Google chrom sypie błędem: Cytat Uncaught TypeError: Cannot read property 'fire' of undefined Lecz za pomocą Watch Expression, podglądając zmienną a bez problemu widzimy że obiekt został stworzony poprawnie. Wygląda to mniej więcej tak: Kod a:Array[1] 0: object fire:Array[5] 0: object2 x:0 y:0 1: object2 x:0 y:0 2: object2 x:0 y:0 3: object2 x:0 y:0 4: object2 x:0 y:0 x:10 y:15 czyli po tym widać, że wszystko zostało stworzone tak jak chciałem tylko jak odczytać zmienną x lub y obiektu fire. Zauważyłem, że gdyby zmienna 'a' nie byłaby tablicą wszystko odczytuje bez problemu. Ale potrzebuję by 'a' była tablicą obiektów tak samo jak zawarta w niej zmienna fire. Jest to tylko przykład bardziej rozwiniętego kodu. Który tez nie działa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:11 |