![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie pytanie. Wykonałem duży projekcik przeglądarkowej aplikacji bazodanowej (PHP). Jako że był to mój "szkolny" temat zaliczniowy wszystko oparte zostało na SQL Serverze (2008 R2) zainstalowanym lokalnie i działa doskonale. Aplikacja umożliwia organizacje zawodów sportowych itp. Chciałbym teraz niekomercyjnie uruchomić to wszystko dla codziennego użytku w gronie znajomych bez konieczności stawiania servera w warunkach domowych i co za tym idzie dalszego,płatnego używania SQL servera. Doradźcie co wybrać, mogę przerzucić swoją bazę na coś darmowego (MySQL, FIREBIRD?)Jak rozwiązać sprawę serverA? Wiem że są servery darmowe z MySqlem... czy takie rozwiązanie online podoła? Aplikacja napisana jest w PHP, w obsłudze bazy korzystam z SQLowskich procedur i wyzwalaczy. Z góry dzięki i pozdrawiam P. Ten post edytował moraw2008 18.02.2013, 11:56:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro możesz zmienić bazę to w czym problem? A hosting dzisiaj jest tani jak barszcz, na niektórych masz możliwość wyboru pomiędzy mysql a postgresql, więc koszt ~100zł/rok to chyba nie aż tak dużo, żeby mieć spokój.
Ten post edytował !*! 18.02.2013, 10:26:43 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DZięki za odpowiedź!
Oczywiście 100zł w skali roku nie robi problemu, nawet 200.. ale problem a w zasadzie wątpliwość z mojego puntu widzenia polegała bardziej na tym czy taki mysql lub postgresql po przerzuceniu na niego bazy, będzie w stanie poradzić sobie z triggerami i procedurami jakie napisałem pod SQL Servera? ![]() Z tego co próbuje znaleźć w necie informację, skłaniam się raczej w kierunku Mysqla.. Ten post edytował moraw2008 18.02.2013, 10:41:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysql wybacz ale to w dalszym ciągu zabawka. Do podstawowych zastosowań się nadaje ale w chwili gdy potrzebujesz zaawansowanych procedur albo wyzwalaczy jest to produkt tak ułomny że będziesz monitor gryzł próbując coś zrobić. Postgres tutaj jest dużo baardziej zaawansowany a do tego masz możliwość pisania w kilku językach (choć na hostingach może być z tym problem).
http://www.postgresql.org/docs/9.1/static/external-pl.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę nadać sensowny tytuł tematu.
|
|
|
![]()
|
|
Mysql wybacz ale to w dalszym ciągu zabawka. Do podstawowych zastosowań się nadaje ale w chwili gdy potrzebujesz zaawansowanych procedur albo wyzwalaczy jest to produkt tak ułomny że będziesz monitor gryzł próbując coś zrobić. http://www.postgresql.org/docs/9.1/static/external-pl.html A jak pod względem składniowym w praktyce wygląda Mysql i Postgresq w porównaniu do MS SQL Servera gdzie wszystkie procedury,wyzwalacze i zapytania mam zdefiniowane w Transact SQL`u? Będzie tutaj duży problem kompatybilności? Ten post edytował moraw2008 18.02.2013, 12:16:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To proste nigdy nie jest. Z tego co pamiętam to Oracle chyba miał jakieś narzędzie. Zerknij też na http://wiki.postgresql.org/wiki/Converting...soft_SQL_Server
Generalnie w postgresie możesz procedury pisać w kilku językach (C, Java, Perl, TCL, nawet PHP). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zerkam właśnie, dzięki za podpowiedzi.
Chciałbym najmocniej uniknąć zmian. Optymalnie byłoby gdyby Transact SQL z MS SQL Server działał bez poprawek w nowej bazie, wydawało mi się wcześniej że w MySQL dużych problemów składniowych ma. Generalnie w postgresie możesz procedury pisać w kilku językach (C, Java, Perl, TCL, nawet PHP). Fajna sprawa, nie wiedziałem że tak można - na przyszłość rozwojowe, alew obecnej sytuacji szukam rozwiązania w miarę szybkiego bez ingerencji w kod. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:43 |