![]() |
![]() |
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy szablon WWW z licencją GNU można zakodować i udostępnić, oczywiście zachowując oryginalną stopkę? Nie mówię o zastosowaniu komercyjnym tego szablonu tylko o darmowym skrypcie.
Nie wiedziałem, gdzie to umieścić, umieściłem tutaj. Jeśli źle, proszę moderatora o przeniesienie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypty oparte na licencji GNU muszą być rozpowszechniane za darmo wraz z dostępem do kodu źródłowego.
|
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak ja chcę go udostępnić oczywiście ze stopką i linkiem do pobrania. Tylko czy mogę go zmodyfikować i zakodować.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmodyfikować możesz lecz zakodować już nie ponieważ utrudniasz kolejnemu użytkownikowi edycję tego skryptu.
|
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czyli nie ma innego wyjścia jak poszukać szablonu z licencją Creative Commons? Trochę mi szkoda, tego szablonu, bo zacząłem już go sobie kodować, a wszystko to oparte na smarty. Na prawdę nie ma innego sposobu?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy "zakodować"?
Jeśli użyjesz tego szablonu jako bazy dla skryptu, to skrypt też musi być na GPL. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
To znaczy źle się wyraziłem. Ściągnąłem gotowy szablon o licencji GNU GPL i chcę go wykorzystać w mojej aplikacji WWW (czyli po prostu jako layout). I teraz oczywiście trzeba go przerobić. Czy później po przerobieniu i wdrożeniu w mój skrypt mogę go udostępnić? Oczywiście z zachowaną stopką.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak o ile Twój skrypt też jest GPL.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
GPL wymusza jedną rzecz. Jeśli używasz czyjegoś kodu, musisz podać skąd pochodzi kod. Wszystko. Uzywajac kodu na licencji GPL musisz podać zrodlo kodu. Jak ktos uzyje twojego kodu na gpl musi podac zrodlo. PHP i rzeczy w nim to jest Creative Commons
![]() -------------------- mock czy stub oto jest pytanie
http://adrian-stolarski.pl |
|
|
![]()
|
|
GPL wymusza jedną rzecz. Jeśli używasz czyjegoś kodu, musisz podać skąd pochodzi kod. Wszystko. Uzywajac kodu na licencji GPL musisz podać zrodlo kodu. Jak ktos uzyje twojego kodu na gpl musi podac zrodlo. PHP i rzeczy w nim to jest Creative Commons ![]() Nie pisz, jak nie masz o tym pojęcia. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat The "Corresponding Source" for a work in object code form means all the source code needed to generate, install, and (for an executable work) run the object code and to modify the work, including scripts to control those activities. However, it does not include the work's System Libraries, or general-purpose tools or generally available free programs which are used unmodified in performing those activities but which are not part of the work. For example, Corresponding Source includes interface definition files associated with source files for the work, and the source code for shared libraries and dynamically linked subprograms that the work is specifically designed to require, such as by intimate data communication or control flow between those subprograms and other parts of the work.
Source: http://www.gnu.org/licenses/gpl.html Ten post edytował tolomei 18.02.2013, 23:28:19 -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:45 |