![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Takia oto sprawa: Mam dwie tabele MySQL. Oto struktura 1 tabeli: Nazwa tabeli: opowiadania Pola tabeli: id_opowiadania, tytul_opowiadania, tresc_opowiadania, url_opowiadania, data_utworzenia Struktura tabeli 2: Nazwa tabeli: produkty Pola tabeli: id_produktu, nazwa_produktu, opis_produktu, url_produktu, data_utworzenia Pytanie brzmi: W jaki sposób pobrać ostatnio dodany rekord z tych tabel? Chodzi o to, że jeśli ostatnim rekordem był rekord w tabeli: opowiadania, to wtedy pobrane zostaną właśnie te dane (i naturalnie na odwrót, gdyby ostatnio dodanym rekordem byłby rekord z tabeli: produkty). Dzięki za podpowiedzi, bo jakoś mam już zmęczony umysł i nic mi nie przychodzi do głowy. Ten post edytował RABP 17.02.2013, 18:55:30 -------------------- Strony www i szablony Allegro / Białystok
Jeżeli uważasz, że Tobie pomogłem, kliknij: POMÓGŁ. Z góry dziękuję! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Złącz te tabele i posortuj wg data_utworzenia od najnowszej z LIMIT 1
Ewentualnie pobierz z dwóch tabel dwa ostatnie rekordy i porównuj która data nowsza. Nie wiem co będzie szybsze/wydajniejsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie próbuje je na różne sposoby złączyć i nie widzę gdzie jest błąd.
Wolałbym uniknąć - jeśli się da - porównywania daty_utworzenia, bo jakieś wydaje mi się to nie estetyczne (chyba, że takie rozwiązanie jest najbardziej wydajne). To, co do tej pory zrobiłem, to min.
ale raczej coś jest nie tak, bo nie daje wyniku. Ten post edytował RABP 17.02.2013, 18:20:56 -------------------- Strony www i szablony Allegro / Białystok
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak? |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc.
Niestety, ni groma, nawet nie drgnie... Normalnie głupieję. -------------------- Strony www i szablony Allegro / Białystok
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował daniel1302 17.02.2013, 19:44:59 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za burzę mózgów! O to właśnie chodziło! Aliasy rozwiązały tu wszystko. TEMAT ZAMKNIĘTY Ten post edytował RABP 17.02.2013, 21:35:41 -------------------- Strony www i szablony Allegro / Białystok
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:40 |