![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Sprawa dotyczy dobrych praktyk projektowania połączeń bazodanowych -jeśli mogę to tak nazwać, mianowicie zastanawia mnie jak wiele połączeń z bazą danych na jednej stronie mają strony typu forum, portal społecznościowy (np randkowy) itp. Szukałem na ten temat informacji i znalazłem jedynie wypowiedź jakiegoś chłopaczka, że stara się on nie przekraczać 10 połączeń z bazą na jednej stronie. Nie sprecyzował jednak czy ma na myśli stronę typu wizytówka firmy czy średniej wielkości portal społecznościowy lub forum. Za to ktoś inny mu odpisał, że najprostsze fora to co najmniej 15 połączeń z bazą na jedną stronę (lista tematów, zdjęcia userów itp.). Moje pytanie brzmi czy wg Was 20 do 30 połączeń z bazą danych na niewielkim portalu społecznościowym to zbyt dużo zwłaszcza jeśli chodzi o stronę główną, gdzie wyświetlane są np. przykładowe lub ostatnie rekordy z różnych tabel? Staram się tak pisać kod aby SELECT był przed pętlą, w pętli ułożenie zapytania dla klauzuli IN() na podstawie wyników pierwszego selecta i po za pętlą kolejny już właściwy SELECT. Ale jednak nie wszystko da się zrobić po za pętlą ponieważ zapytania często są zbyt zróżnicowane i kiedy zapętlę jedno czy dwa zapytania to nagle połączeń robi się np ze 30. Ten post edytował adamantd 14.02.2013, 14:16:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:20 |