![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
szukam i błądzę. Nic nie pomaga. Otóż chcę sobie używać PDO (używałem wcześniej, ale robiłem format...i bum), ale nie mogę. Mianowicie nie wykrywa mi sterowników od MySQL. Próbowałem ściągać nowe DLL-eki, dodawać pliki do `system32` itd.. Co ciekawe, jeśli odkomentuję (w php.ini) np. php_odbc.dll - to jego wykrywa. Kiedy uruchamiam php.exe z parametrem -m, wykrywa mi pdo_mysql, jednak nadal nie mogę go używać (w phpinfo nie ma informacji o sterowniku). Oczywiście samo PDO jest załadowane, problem wstępuje tylko ze sterownikami konkretnych baz; na zasadzie (wyciąg z phpinfo.php): Kod PDO support enabled PDO drivers no value Jakieś pomysły? Ten post edytował Michasko 13.02.2013, 13:35:00 -------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php.ini linijka
Kod extension=php_pdo_mysql.dll odkomentowana? Pokaż też wynik Kod php -m | findstr /i pdo
Ten post edytował mar1aczi 13.02.2013, 13:38:40 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w php.ini nie ma jakiegoś ustawienia odnośnie tego ?
Czy, aby przypadkiem DLL nie trzeba umieścić do katalogu z PHP ? PS: Windows <3 -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod extension=php_mysql.dll extension=php_pdo.dll extension=php_pdo_mysql.dll Wszystkie 3 potrzebne są odkomentowane. edit: są również w katalogu z PHP (tam były pierwotnie). Kopiowałem do katalogów systemowych, bo takie "fixy" na anglojęzycznych forach znajdowałem. Bezskutecznie. aha, extension_dir jest ustawiony poprawnie. mar1aczi: http://dl.dropbox.com/u/16940002/php.png Ten post edytował Michasko 13.02.2013, 13:42:34 -------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze trochę takie głupie pytanie, ale czasami zdarza się
![]() Restartowałeś apache / php po zmianach ? -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]()
|
|
Po kilka razy, z nadzieją, że za którymś załapie
![]() edit: ok, reinstalacja Apache i instalacja PHP (z instalatora .msi, zamiast z .zip`a) pomogła. Moduły te same, pliki konfiguracyjne identyczne [przekopiowane z poprzednich instalacji]. Ehhh...nigdy nie zrozumiem windowsa. Ten post edytował Michasko 13.02.2013, 14:53:47 -------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:49 |