![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem tutaj temat odnośnie wyboru sposobu wyszukiwarki i już sam zdecydowałem, że wybiorę wyszukiwanie pełnotekstowe. Zdecydowałem się także na przeszukiwanie takich pół jak:
- nazwa użytkownika (czyli wszystkie wpisy tego użytkownika będą wyświetlone), - treść wpisu na blogu, - temat wpisu, - kategoria (nazwy kategorii), - tagi (nazwy tagów). Teraz zastanawiam się jak to połączyć. Mógłbym władować JOINy do zapytania i mieć gdzieś co user chce znaleźć. Dla testów tak zrobiłem w phpmyadmin i te wyniki nie są zbyt rewelacyjne bo zwracane jest dużo postów. Dlatego moje pytanie - jak zrobić to bardziej dokładne? Dodać selecta obok inputa i user sam zdecyduje co chce przeszukiwać, czy sam mam jakoś od strony kodu wyłapać czy chodzi o kategorie, posta, a może autora (chociaż to chyba nierealne, aby to wyłapać stuprocentowo)? Zdecydowałem się na typ IN BOOLEAN i mam do dyspozycji znaki: [+] - AND, [-] - NOT, [NIC] - OR I kolejne pytanie - zamieniać spacje w wyrażeniach usera na znak '+' czy zostawić jak jest, wtedy domyślnie wskoczy OR ? Chodzi mi o to, który typ będzie bardziej dokładny. Z góry dziękuję za wszelką pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/pelnotekstowe-wyszukiwanie/
+ AND score > 80 i dostajesz najtrafniejsze wyniki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź. A powiedz mi jeszcze co z typem? Czy typ in boolean jest dobry? Jeśli tak to czy zamieniać wspomniane wyżej, spacje na '+'?
Ten post edytował Michael2318 13.02.2013, 19:22:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:31 |