![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Stworzyłem aplikację na facebooka. Użytkownik przechodzi do niej poprzez link Cytat Klikając "Przejdź do aplikacji" zostaje przekierowany do wybranego materiału. Moim zadaniem jest "wyciągnięcie" informacji o nim (ID, imię, nazwisko, email) między kliknięciem Przejdź do aplikacji a przekierowaniem do tego materiału i zapisaniem ich do bazy danych do stworzonej już tabeli (bez fizycznej ingerencji użytkownika FB). Kod odpowiedzialny powinien zostać wrzucony do pliku "dane.php" do którego przekierowuje redirect.html (z linku wyżej), a dane.php zawiera przekierowanie do pożądanego materiału. Tak wygląda przerobiony przeze mnie kod: Kod <? function connectToFacebook() { include_once('/home/facebook.php'); // utworzenie obiektu $facebook $facebook = new Facebook(array( 'appId' => 'xxxx', // application id 'secret' => 'zzzz, // secret 'cookie' => true, )); return $facebook; } function getUser($facebook) { // utworzenie pustego obiektu użytkownika $me = null; // jeżeli użytkownik jest zalogowany na Facebooku // do zmiennej $uid zostanie zapisany identyfikator użytkownika // do zmiennej $me zostaną zapisane dane użytkownika if ($facebook) { try { $uid = $facebook->getUser(); $me = $facebook->api('/me'); } catch (FacebookApiException $e) { error_log($e); } } return $me; } /** * rejestracja nowego użytkownika * */ function registerNewUser($me) { require '/home/db_conn.php'; $insert = "INSERT INTO users (imie, nazwisko, email, haslo, fb_id) VALUES (" . "'" . $me['first_name'] . "', " . "'" . $me['last_name'] . "', " . "'" . sha1(time() ) . "', " . // generowanie losowego hasła "'" . $me['id'] . "')"; $result = $db->query($insert); $affected = $db->affected_rows; $db->close(); if ($affected == 1) return true; else return false; } Plik db_conn.php: Kod <?php $db = @new mysqli ("host","user","haslo","baza"); //łącze z bazą [serwer bazy,użytkownik,hasło] if (mysqli_connect_errno() != 0) { echo 'Blad polaczenia z baza'; exit; } Moje podstawowe pytanie brzmi - czy ten kod ma rację bytu? Stosując w tej postaci oraz wywołując kolejno te funkcje (nie wiem, czy dobrze to robię), wszystko działa teoretycznie poprawnie jednak żadne dane nie zostają wpisane do tabeli. W czym w zasadzie tkwi problem? Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś krok po kroku pomoże mi się z tym uporać. Pozdrawiam. ![]() Ten post edytował tndek 11.02.2013, 02:47:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:26 |