![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie. Zostałem poproszony o wykonanie aplikacji która wykona drobne obliczenia magazynowe. Ze względów praktycznych wybrałem język PHP, z resztą w tym języku potrafię najwięcej. Przechodząc do konkretów: Program księgujący drukuje do plików pdf 2 zestawienia: -przychód magazynowy -rozchód wewnętrzny Zadaniem jest stworzenie aplikacji która wczyta te 2 pdf i policzy różnicę między tymi stanami. W pdf wygląda to w dużym, dużym uproszczeniu tak: -Seria 1/1: 300kg -Seria 1/3: 400kg Możecie mnie naprowadzic jak zabra się za w/w projekt? Wiem że trzeba: -wczytac te pliki -wyciągnąc z nich dane o każdej serii przychodu [np do tablicy o indeksach 1/1 itd] - tutaj jakaś gotowa biblioteka -sprawdzic czy istnieje rozchód dla tej serii i dokonac obliczen -sprawdzic czy istenieje rozchód bez przychodu [czasami może się zdarzyc ze ktoś nie wprowadzi przychodu i wypisany jest rozchód - trzeba to wyszczególnic] -wyswietlic te dane [odpowiednio zaznaczone które się zgadzają, gdzie nie ma przychodu, gdzie nie ma rozchodu i ile ew. zostało danego przedmiotu] -ewentualnie zrobic z tego zestawienie do pliku pdf. Możecie naprowadzi mnie w jaki sposób zabrac się za zadanie? Z jakimi bibliotekami/funkcjami się zapoznac? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że założenie, aby wyciągać informacje z PDF jest złe.
Upewnij się że nie masz innego wyjścia (czy przykładowo nie możesz otrzymać tych raportów w CSV lub XML) Dokumenty PDF nie zawierają w sobie bezpośrednio zawartości, którą możemy odczytać jak np w pliku *.txt Czytanie z PDF to mordęga i przerost formy nad treścią, osobiście nigdy nie byłem zmuszony do takich herezji. Ale jeżeli musiałbym i nie miałbym innego wyboru to poszperałbym w google pod frazami: php pdf reader Udało mi się znaleźć coś takiego, być może ci pomoże: http://webcheatsheet.com/php/reading_clean_text_from_pdf.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z tym programem księgowym może trzyma dane w jakieść bazie, a to już wielki krok w przód.
Co do odczytu danych z pdf-a to jak kolega wyżej napisać droga przez męke, możesz też skorzystać w JAVY z tego co kojaże to iTEXT ma możliwość odczytu pliku pdf i nie jest to jakoś szczególnie skomplikowane (pod warunkiem że nie jest to skan). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:41 |