![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Intryguje mnie jedno. Dlaczego spora wiekszosc programistow uzywa $_GET["zmienna"] skoro zadziala to tylko przy wylaczonych registerach_globalach. Czy nie lepiej uzywac $HTTP_GET_VARS["zmienna"]??? Wiem, ze to troche dluzszy zapis ale zadziala przy registerach_globalach zarowno on jak i off. Dlaczego wiec wiekszosc upiera sie za samym $_GET?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Krótszy zapis.
2. Po co używać czegoś co działa na register_globals włączonych skoro wyłączenie ich jest bezpieczniejsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
auto globals
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(__phpion__ @ 2004-09-23 12:50:16) $_GET["zmienna"] zadziala to tylko przy wylaczonych registerach_globalach. $HTTP_GET_VARS["zmienna"] zadziala przy registerach_globalach zarowno on jak i off. no nie do końca tak jak myślisz $_GET działa zarówno przy register_globals on jak i off. zostało wprowadzone w php 4.1.0 . We wcześniejszych wersjach php jego odpowiednikiem było $HTTP_GET_VARS, które teraz jest przestarzałe. $_GET różni się od $HTTP_GET_VARS tym, że jest zmienną superglobalną (dostępne również w funkcjach i metodach bez konieczności global ) register_globals extractuje zmienne z $_GET, ale nie wyłącza dostępności tej tablicy! na koniec cytat z manuala Cytat(manual) HTTP GET variables: $_GET
Notatka: Introduced in 4.1.0. In earlier versions, use $HTTP_GET_VARS. An associative array of variables passed to the current script via the HTTP GET method. Automatically global in any scope. This is a 'superglobal', or automatic global, variable. This simply means that it is available in all scopes throughout a script. You don't need to do a global $_GET; to access it within functions or methods, as you do with $HTTP_GET_VARS. $HTTP_GET_VARS contains the same initial information, but is not an autoglobal. (Note that HTTP_GET_VARS and $_GET are different variables and that php handles them as such) If the register_globals directive is set, then these variables will also be made available in the global scope of the script; i.e., separate from the $_GET and $HTTP_GET_VARS arrays. For related information, see the security chapter titled Using Register Globals. These individual globals are not autoglobals. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat(rogrog @ 2004-09-23 18:05:44) Cytat(__phpion__ @ 2004-09-23 12:50:16) $_GET["zmienna"] zadziala to tylko przy wylaczonych registerach_globalach. $HTTP_GET_VARS["zmienna"] zadziala przy registerach_globalach zarowno on jak i off. no nie do końca tak jak myślisz $_GET działa zarówno przy register_globals on jak i off. No nie jest tak jak piszesz. Przy wlaczonych r_g $_GET mi nie dziala. Wiec nie mow, ze dziala zarowno gdy sa on i off. Wiem, bo probowalem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To źle próbowałeś, bo działa. Przestań więc rozsiewać te wyssane z palca sensacje, tylko poczytaj w manualu!
I tym to optymistycznym akcentem proponuję zakończyć ten bezsensowny wątek. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Tak, czuje sie jak ufoludek teraz. Mam stare php z php Triad for Windows. I tam nie dziala!!! Zadziala, jezeli przelece najpierw extractem. Bez niego nie dziala. Ot co!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie chodzi o to "stare" php.. pewnie wersja starsza niż 4.1.0... zaktualizuj:)
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(czachor @ 2004-09-24 15:29:53) właśnie chodzi o to "stare" php.. pewnie wersja starsza niż 4.1.0... zaktualizuj:) Najlepiej na 5.0.2, to powinno mu wszystko chodzić ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, ale mi chodzi o to, ze NIE NA KAZDYM php zadziala $_GET - a wy mi wmawiacie ze na kazdym. Nie na kazdym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(__phpion__ @ 2004-09-24 19:40:03) Ok, ale mi chodzi o to, ze NIE NA KAZDYM php zadziala $_GET - a wy mi wmawiacie ze na kazdym. Nie na kazdym. No..... na php 2 albo 3 raczej nie zadziała..... Ale nie ma co sobie zawracać głowy wersjami, na których to nie zadziała. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Ai tu bym sie klocil bo wg mnie warto dolozyc te kilka znakow.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli masz wersję powyżej 4.1.0 to należy używać $_GET. Jest to zalecane przez twórców php, gdyż $HTTP_GET_VARS jest przestarzałe i w nowszych wersjach działa tylko dla zgodności historycznej, to znaczy aby działały skrypty napisane dla starszych wersji php. Poczytaj sobie w manualu.
Nie możemy mieć pewności, że w jakichś następnych wersjach php (np. wersji 6 ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No chyba ze tak
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:49 |