![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam mały problem chciałbym żeby w $login był sprawdzany pierwszy znak. Chodzi mi o to żeby gdy pierwszy znak jest cyfrą wywalało komunikat że błędny login i nie może on zawierać cyfry na początku? Z góry dziękuje za pomoc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale dynamicznie po wcisnieciu keys, czy po submicie... czy js?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Dam podpowiedź, string jest tablicą
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbytnio nie rozumiem pytania. Ale chce użytkownik wpisuje na stronie login może wpisywać tylko małe litery i cyfry. I ja chce zrobić żeby ograniczyć go by pierwszym jego wpisanym znakiem nie może być cyfra musi być litera a potem mogą być cyfry. Wszystko mam tylko nie wiem jak zrobić by sprawdzić w zmiennej czy pierwszy znak jest liczbą czy cyfrą?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli od strony php to sprawa prosta
wg mnie lepsze rozwiazanie byloby javascriptem po stronie przegladarki, ale ciekawi mnie Twoja tablica |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem to tak i działa tylko chciałbym jeszcze by rozważyć w loginie np. -- dwa myślniki przy sobie jako źle wypełniony formularz? |
|
|
![]()
|
|
Jeśli przez "lepsze" rozumiesz usability, to tak. Ale tak czy siak nie obędzie się bez walidacji na serwerze. Jasne, to sie rozumie samo przez sie. Chcialem tylko przez to uniknac zbednych submitow, ale rownie dobrze mozna to zwalidowac po stronie serwera, no problem ![]() zrobiłem to tak i działa tylko chciałbym jeszcze by rozważyć w loginie np. -- dwa myślniki przy sobie jako źle wypełniony formularz? To moze napisz jakas finalna wersje walidacji, zeby to poskladac w jedna calosc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w JavaScript też są regExpy:
Kod var s = ..... ;// tutaj pobierasz stringa z loginem var regExp = /^[a-z]\w*$/; var isValid = regExp.test(s); if (!isValid) { // ... wyswietl komunikat o bledzie... } ale oczywiście po stronie serwera też musi być zabezpieczenie. Cytat if (is_numeric($tablica[0])) { a jak ktoś wpisze login zaczynający się od np. myślnika "-./*-Piotrek"? lepiej sprawdzić np. RegExpem czy znak mieści się w zbiorze znaków dozwolonych. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:53 |