![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam formularz z nazwiskami do każdego nazwiska przypisany jest checkbox, chciałbym aby do bazy zapisane zostały wyłącznie rokordy gdzie są zaznaczone checkbox-y. Na tą chwilę mam takie cóś:
później mam taki kod:
efekt jest taki że drukuje mi na ekranie właściwą ilość rekordów ale zawsze jest to x PIERWSZYCH rekordów, gdzie x jest liczbą zaznaczonych checków |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo masz 2 pętle, FOR i FOREACH
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ups bez urazy
@autor zrób inaczej ![]()
gdzie $index to numer pary checkbox-nazwisko (od 0 do n)
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ups bez urazy @autor zrób inaczej ![]()
gdzie $index to numer pary checkbox-nazwisko (od 0 do n)
ok, ale co zminić się powinno jeśli w nazwie checkboxa i imienia i nazwiska zamiast [] wstawię $index? bo na dobrą sprawę innych poprawek nie widzę (oczywiście poza wywaleniem for-a) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz coś takiego:
Kod nazwisko checkbox nazwisko checkbox nazwisko checkbox nazwisko checkbox nazwisko checkbox prawda? Jak są któreś nie zaznaczone to wygląda to tak: Kod nazwisko checkbox nazwisko nazwisko checkbox nazwisko nazwisko checkbox Ale dostajesz jako: Kod nazwisko checkbox nazwisko checkbox nazwisko checkbox nazwisko nazwisko Jeśli dodasz index to dostaniesz to co powinieneś bo te checkboxy zostaną na swoim miejscu. I jeśli przykładowo zaznaczysz nazwisko 1 i 5 tylko to tablica $_POST['wystaw'] będzie taka: Kod array(1 => 1, 5 => 1); dzięki czemu możesz to porównać z tabelą nazwisk. W twoim przypadku wcześniejszym dostałbyś: Kod array(0 => 1, 1 => 1); Pomyśl o tym ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Nie, mam inaczej np
mam 10 nazwisk w liście, zaznaczam trzy ostatnie checki, to skrypt listuje mi trzy pierwsze nazwiska |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy checkbox inne value i potem masz w $_POST[wystaw] to co chcesz czyli numer klikniętego checkboxa
PHP: Checkbox Array cyfry w value w checkboxach możesz zastąpić imieniem i nazwiskiem, potem będzie ci łatwiej listować albo wyszukiwać w bazie. Ten post edytował _Borys_ 6.02.2013, 18:12:38 |
|
|
![]()
|
|
@up brakuje jedynie [] w name'ach
![]() EDIT: Ok jesteś szybszy niż myślałem ![]() Ten post edytował Sephirus 6.02.2013, 17:55:08 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziekuje za wszelkie podpowiedzi!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:46 |