![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Darko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak się zastanawiam jak rozdzielić używanie kilku silników w jednej aplikacji.
Zakładając że np. podczas świeżej jej instalacji wybieram mysql. Używam PDO i... jak rozdzielić kod dla mysql od innej np. postresql?
Jak dokonywać wyboru? I aby to było łatwe w organizacji, używaniu przy czymś bardziej rozbudowanym. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej pod tym kątem to chyba robić podwójne modele (jeśli zapytania się będą aż tak różniły). Oba modele powinny mieć takie same metody. Wiedząc jakiego typu bazę mamy wybraną ładujemy odpowiedni model i dalej pracujemy na nim. Dzięki temu niezależnie jaki będzie wybrany model reszta aplikacji będzie korzystała z tego modelu dokładnie tak samo jak z innego.
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PDO nie jest przypadkiem po to, aby była przenośność między różnymi silnikami bazy danych?
Zmieni Ci się tylko, w zależności od silnika, polecenia łączenia się z bazą. Zajrzyj do manuala PDO. -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@UP w teorii masz rację, jednak nie wiem czy pracowałeś kiedyś na MySQL i PostgreSQL? Bo zapytania same się różnią od siebie (oczywiście nie te najprostsze). Sam wybór drivera PDO to może być za mało.
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Sephirus
W odniesieniu do składni dla PDO, zmieni się konstrukcja tworzenia, wykonywania zapytań? Wydaje mi się, że nie. Zmianie ulegnie natomiast sama konstrukcja funkcji na poziomie sql-a czyli dla "select" czy "insert"/"update". @autor Wykorzystując nazwę sterownika podawaną do pdo możesz oprogramować funkcje zaczynające się od przedrostka o tej nazwie. Ten post edytował mar1aczi 6.02.2013, 17:55:30 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
@up no właśnie mi o to chodzi - a jeśli dobrze zrozumiałem autora to on chce mieć możliwość pracy na bazie MySQL lub PostgreeSQL zależnie od wyboru - musi więc gdzieś mieć zapisane zapytania pod MySQL i inne pod Postgresa - stąd propozycja dwóch modeli - PDO i wykorzystanie jego metod oczywiście będzie identyczne
![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
|
|
![]()
|
|
Tak jest, o to samo mi chodziło
![]() ![]() -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:42 |