![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Hej!
Otóż na apache chcę zrobić domenę www. Ustawiłem vhosta zarówno w sites-enabled jak i sites-avaliable, w hosts również nadałem mu IP i po wejściu w domenę która ustawiłem nic nie wchodzi. Mam komunikat "Oops! Google Chrome could not find www.****" Wygląda to tak: <VirtualHost *:80> DocumentRoot /var/www/docs/tralalala/ ServerName tralalala.com.pl ServerAlias www.tralalala.com.pl <Directory /var/www/docs/tralalala> DirectoryIndex index.php </Directory> </VirtualHost> W pliku index.php mam <? phpinfo(); ?> Wie ktoś może dlaczego to nie działa? Zmieniałem nawet DocumentRoot i DirectoryIndex na rzeczy, które działają w innej domenie i nadal nie działa. Oczywiście restartowałem apache i domena jest na takim samym IP jak domena która działa. Z tego co sie oerientuję to php5 jest podpiety już u mnie na apache |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%)
|
Za dużo 'la' w nazwie domeny (IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png)
Tak na poważnie - stronę próbujesz otworzyć na tej samej maszynie na której ją skonfigurowałeś? Z jakich DNSów korzysta maszyna, na której próbujesz otworzyć ową stronę? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzieki za zainteresowaniem tematem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Łączę się z serwerem, na którym jest apache z vhostami przez PuTTy i przez PuTTy działam. Natomiast próbuję się z nią połączyć ze swojego komputera a nie serwera gdzie to jest. Co do DNS to jeszcze wiem, ale wkrótce się dowiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Podpinam tę stronę do IP zewnętrznego 213.241.*.* PS. Ogólnie w samej idei, którą przedstawiłem, wszystko jest ok? Oczywiście z pominięciem jednego "la" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował rafakl 6.02.2013, 14:06:19 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy z Twojego komputera ping na nazwę konfigurowanej domeny zwraca pożądany adres IP?
Apache wystartował poprawnie, nie ma błędów w jego logach? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Pozwalasz jej wyjść na zewnątrz przez ports.conf?
|
|
|
|
|
|
|
|
Czy z Twojego komputera ping na nazwę konfigurowanej domeny zwraca pożądany adres IP? Apache wystartował poprawnie, nie ma błędów w jego logach? Tak, ping zwraca poprawne IP, apache działa bez zarzutu. Pozwalasz jej wyjść na zewnątrz przez ports.conf? Tak, w ports.conf mam ustawione: NameVirtualHost *:80 Listen ******* (IP):80 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
A sprawdź coś takiego:
położenie /etc/apache2/sites-available/ nazwa pliku to Twoje IP Cytat <VirtualHost *:80> RewriteEngine on ServerAdmin admin@admin.com ServerName 83.xx.126.xx DocumentRoot /var/www/php/ </VirtualHost> Cytat a2ensite 83.xx.126.xx ports.conf Cytat NameVirtualHost *:80 Listen 127.0.0.1:80 Listen 83.xx.126.xx:80 Cytat /etc/init.d/apache2 restart Edycja... I sprawdź czy firestarter tego nie blokuje (lub inny firewall). Ten post edytował !*! 9.02.2013, 11:26:58 |
|
|
|
|
|
|
|
Niestety nie pomaga, ale jak wpisuje z innego komputera ping na www, ktore konfiguruje to go nie znajduje niestety
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie ma możliwości, aby powyższy sposób dodawania, nie działał. Pokaż jeszcze co masz w httpd.conf (choć prócz modułów, powinien być pusty). I ewentualnie wklej tu logi apache od ostatniego uruchomienia.
I czy na pewno firestareter nie blokuje Ci dostępu z zewnątrz? Bo to jedyne sensowne wyjaśnienie. Ten post edytował !*! 10.02.2013, 11:31:51 |
|
|
|
|
|
|
|
httpd.conf jest pusty całkowicie.
Wydaje mi się że nic go nie blokuje (firestarter), bo inna domena na tym samym www normalnie chodzi (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Dlaczego na komputerze, na ktorym jest serwer, normalnie na ping mojej konfigurowanej domeny odpowiada, a jak robię to ze swojego prywatnego komputera to już nie? edit Logów niestety nie jestem w stanie przesłać, ponieważ zapomniałem ustawić ErrorLoga ... Ten post edytował rafakl 10.02.2013, 16:42:29 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Słyszał o DNSach? Skonfigurowane poprawnie dla nowej domeny? słyszał, słyszał i zrobił, że zadziałało. Dziękuję bardzo Panowie za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 22:22 |