![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Szukałem w różnych tutorialach i nie mogłem nic znaleźć. Czy da się nadawać uprawnienia z poziomu tortoise do danego projektu? Tzn. Niech będzie taka sytuacja: Osoba A stworzyła projekt, i chce aby osoba B miała również do niego dostęp aby mogła go edytować i oglądać oraz chce również aby osoba C miała dostęp do danego projektu ale tylko do odczytu. czy da sie takie coś zrobić przez Tortiose w systemie SVN? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy prze Tortiose się da i wątpię bo u mnie w firmie robimy to przez plik textowy jakiś tam dopisując nick do listy pod konkretnym projektem lub globalnie dla całego repo.
Ten post edytował ShadowD 4.02.2013, 23:25:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@rafakl, TortoiseSVN to klient, a nie narzędzie administracyjne. To tak, jakbyś chciał Filezillą dodawać nowych użytkowników FTP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Zerknij tutaj: http://wiki.wsmoak.net/cgi-bin/wiki.pl?Sub...n/Configuration |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Istnieje jak pamiętam coś takiego jak submainSvn, narzędzie do administracji poprzez www i interfejs graficzny - tylko trzeba go zainstalować. ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, wiem właśnie, że Tortoise to klient, ale osoba zlecająca mi to, zleciła mi również, żebym napisał jak wygląda z Tortoise nadawanie uprawnień... Trochę zgłupiałem i zacząlem szukać w sieci czy coś takiego jest. Ale jedyne co tortoise da się zrobić to dawanie locków, przejmowanie i zwalnianie.
W ogóle nie widziałem jak Tortoise miałby pełnic taką funkcję administracyjną (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale dziękuję, że rozjaśniliście mi to wszystko A znacie może jakieś aplikacje, żeby ktoś mógł administrować swoim projektem SVN graficznie? Chodzi tu generalnie o prostotę i możliwość dawania uprawnień, aplikacja ta musi być darmowa. Przeglądałem w sieci oferty ale głównie są tylko takie, ze można oglądać projekty darmowo a jak chce się coś zrobić to trzeba zapłacić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, wiem właśnie, że Tortoise to klient, ale osoba zlecająca mi to, zleciła mi również, żebym napisał jak wygląda z Tortoise nadawanie uprawnień... Trochę zgłupiałem i zacząlem szukać w sieci czy coś takiego jest. Ale jedyne co tortoise da się zrobić to dawanie locków, przejmowanie i zwalnianie. W ogóle nie widziałem jak Tortoise miałby pełnic taką funkcję administracyjną (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No, analogia z svn i tortoise w porównaniu do Filezilla i serwera FTP jest jak najbardziej trafna - zarówno żółwikiem jak i filezillą nie nadasz uprawnień osobom, nie dodasz osób do systemu itp - musisz znaleźć coś, co działa na serwerze i operuje bezposrednio w strukturach serwera. Ja do prostej administracji svn używam svnmanagera: http://svnmanager.org/ - na linunksie musisz doinstalować PEAR (jeśli nie masz), a w ramach PEAR doinstalować VersionControl_SVN (jak ja instalowałem, to był w wersji 0.3.4alfa - ale jak dla mnie działa dobrze, choć nie mam zbyt wygórowanych wymagań). SVNManagera trzeba oczywiście skonfigurować ("pod system", na którym stoi), ale nie jest to zadanie trudne, całość konfiguracji leży w pliku config.php. |
|
|
![]()
|
|
A jakieś aplikacje graficzne, bardzo proste w administracji i przede wszystkim w instalacji? Chodzi o to, że administrować tym mają osoby nie mające pojęcia o niczym informatycznym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to, że administrować tym mają osoby nie mające pojęcia o niczym informatycznym. Zasugeruj delikatnie, żeby takimi rzeczami jak administracja uprawnieniami zajęła się osoba, która ma jakiekolwiek doświadczenie i pojęcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Prawda jest taka, że nadawanie uprawnień SVN jest tak trywialnym zadaniem, że nie potrzeba do tego żadnych graficznych aplikacji. Od biedy sam możesz naskrobać w PHP jakąś prostą aplikację z interfejsem, która będzie na serwerze generować plik konfiguracyjny według tego, co zostało "wyklikane". |
|
|
![]()
|
|
No właśnie mnie strasznie denerwuje to, że nie mogę zasugerować takiego czegoś. Wyobraź sobie, że musiałem dla tych ludzi nawet pisać manuala, jak się instaluje Tortoise i spolszczenie Tortoise (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif) , nie rozumiem dlaczego z ludzi robi się kretynów... Osoby odpowiedzialne za zarządzanie repo mają nie miec pojęcia co to jest repo... Dla mnie to dziwne...
Używałeś może assembla albo VisualSVN Server? chodzi oczywiście o wersję darmową. Chodzi o to, ze serwer SVN jest już postawiony i sa na nim repozytoria i trzeba się z nim łączyć i zarządzać nim daną aplikacją graficznie i bardzo prosto - byle by tylko ludzie od tego nie musieli używać mózgu. Niestety to rozwiązanie ja musze przygotować dla nich... Za jakie grzechy.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:49 |