![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 9 Dołączył: 3.05.2009 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
zbudowałem sobie taki skrypcik w którym tworzę Tablicę css'ów do wczytania dla danego controlera wygląda to tak: controler welcome.php
model view.php
model admin.php
no i oczywiście wszystko było by pięknie ale tak nie jest dostaję zwrotne takie błędy Cytat A PHP Error was encountered Severity: Notice Message: Undefined property: Welcome::$_css Filename: core/Model.php Line Number: 51 A PHP Error was encountered Severity: Notice Message: Indirect modification of overloaded property Admin::$_css has no effect Filename: models/view.php Line Number: 52 proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu całość ma polegać na tym, że wstawiam sobie w index.tpl Kod <!-- Style --> {foreach from=$_CSS item=css} <link rel="stylesheet" href="{$css.href}"{if $css.type} type="{$css.type}"{/if}{if $css.media} type="{$css.media}"{/if}> {/foreach} i odpowiednio na moje potrzeby zostaną wczytane te pliki które sobie wpiszę w danym controllers Ten post edytował XP'ek 4.02.2013, 00:10:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
w pliku model view.php masz błędy tzn
odwołujesz się do klasy View statycznie ale jednak nie, w sumie to w ogóle nie rozumiem tego zapisu. Popraw go na |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 9 Dołączył: 3.05.2009 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój sposób nie rozwiązuje błędu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Poniewaz robisz jeszcze inne bledy, jak np.:
View::setCSS('{$base_url}public/css/styles/dashboard.css', "text/css"); View nie ma metody statycznej setCSS. Ta metoda jest metodą obiektu a nie klasy. masz stworzyć obiekt $view i przez niego to dodawać $view->setCSS(....); Albo masz w klasie View zrobić metodę statycznę poprawnie. Wówczas metoda statyczna moze korzystać ze zmiennych statycznych klasy a nie wlasciwosci obiektu. Teraz mieszasz ze sobą dwa pojęcia. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OK dzięki za podpowiedź zaraz tym się zajmę mam jeszcze jedno pytanie a dokładniej chodzi o budowę drzewka.
np. w controllers welcome wczytuję bazę
ale np. dla funkcji logowanie chce doczytać logowanie.css
i w tym momencie jak daje gets'a to zostaje mi tylko wczytany logowanie.css jak usprawnić mogę model View'a aby przechwytywał mi w ten sposób tablicę ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Metoda setCSS wydaje się być ok - wg. kodu z pierwszego posta. Podejrzewam więc, że robiąc poprawki popsułes tę metodę. Pokaż więc kod na nowo z poprawkami
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok więc tak wyglądają moje pliki
controllers
model view.php
ostatecznie zrezygnowałem z modelu admin load i dałem to do __construct |
|
|
![]()
|
|
No ale panie kolego... obiekt $view masz tworzyć raz i korzystać z niego tam gdzie chcesz, a nie ty tworzysz x obiektów $view - przecież każdy z nich ma własną tablicę css
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ale jak w index() wywalę
to automatycznie dostaje błąd Cytat A PHP Error was encountered Severity: Notice Message: Undefined variable: view Filename: controllers/inbox.php Line Number: 42 możesz mnie nakierować bardziej co jest źle ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
1) Poczytaj o zasięgu zmiennych - w manualu masz to bardzo dobrze wyjaśnione przy zmiennych
2) Możesz użyć wzorca faktory do pobierania $view 3) Możesz użyć wzorca Singleton do pobierania zawsze tego samego $view 4) Obiekt $view możesz przekazywać do innych obiektów, które z niego korzystają 5) No i możesz wkoncu wszystko zamienic na STATIC wowczas będzie się odwoływał przez klase VIEW a nie przez obiekt - wówczas klasa będzie miało wszystko to samo jako static Do wyboru do koloru -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok dzięki faktycznie wystarczyło zmienić
Cytat private $_css = array(); private $_jq = array(); na Cytat private static $_css = array(); private static $_jq = array(); ale pozostaje kwestia jak najlepiej rozwiązać opcję z View::gets(); by pobierać elementy bo jeśli zostawię nawet tak
to nie wczyta mi SetCSS z index'a znowuż nie chce w każdej funkcji rozpoczynać od View::gets(); bo wtedy owszem to działa i wszystko co mam nad gets'em jest poprawnie wczytane próbowałem wykorzystać http://ellislab.com/codeigniter/user-guide...re_classes.html
i w controllerze wywołałem extends MY_C.. zamiast CI ale znowu dostaje Cytat A PHP Error was encountered
Severity: Notice Message: Undefined property: Inbox::$_jq Filename: models/view.php Line Number: 66 A PHP Error was encountered Severity: Notice Message: Undefined property: Inbox::$_css Filename: models/view.php Line Number: 67 |
|
|
![]()
|
|
Cytat znowuż nie chce w każdej funkcji rozpoczynać od View::gets() A kto ci każe w każdej funkcji? Robić to masz raz, tuż przed generowaniem głównego szablonu
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no tak zgadza się
![]() ponieważ wstawienie View::gets(); w classę odpowiadającą za wczytanie i ustawienie smarty dla CodeIgniter to niestety pokazuje mi identyczny błąd. Ten post edytował XP'ek 4.02.2013, 16:55:51 |
|
|
![]()
|
|
No a metodę gets zmieniłeś na statyczną? Zmieniłeś w niej odwołania do css i jq? Z komunikatu błędu widać jakby nie....
|
|
![]()
|
|
nie nie zmieniłem na statyczną i nie wiem jak zmienić odwołanie ponieważ $this-> mi nie działa
|
|
|
![]()
|
|
no skoro masz funkcje statyczną, to już nie $this-> a self::$zmienna
no takie podstawy trzeba ci wyjaśniać? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:16 |