![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane:
Katowice Katowice123 Katowice123 Katowice123 Katowice-inne Katowice-inne2
W wynikach nie ma "Katowice" dlaczego? Czy myślnik w nazwach robi jakąś różnice? bez DISTINCT jest ok (tylko że z powtórzeniami) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli dobrze przepisałeś składnie sql to moim zdaniem bedzie 0 wyników, masz Katowice.... a szukasz 'kato%'
Wielkość liter ma znaczenie, wiec distinct tu nie ma nic do rzeczy.. A jezeli szukasz po 'kato%' bez distincta to mnie to dziwi ze znajduje ci Katowice.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LIKE nie rozróżnia wielkości liter.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe... bullshit, ale to zalezy jaka jest specyfikacja pola 'nazwa'
dokumentacja wiec pokaz co masz w create table ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mówię że LIKE nie rozróżnia wielkości liter, wszystkie pola są kodowane w utf8_general_ci
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
sprobuj tego
![]()
kolejność wykonywania polecenia select. Jezeli jest tak jak w Oraclu to klauzula select wykona sie przed limitem (rownum Oracle), ale specem od Mysql-a nie jestem ![]() a samo stwierdzenie "LIKE nie rozróżnia wielkości liter." to nie prawda i kazdy ci to powie Ten post edytował wiiir 3.02.2013, 23:07:24 |
|
|
![]()
|
|
Wiesz co, to samo jest :/
Ale chyba wiem o co chodzi ale nie wiem jak to pokonać, Bo ja miałem w tabeli słowa z polskimi literami, np. Krakow Kraków no i DISTINCT usuwał mi pierwsze czyli Kraków, pomimo że te dwie nazwy to dla mnie różne nazwy (to tylko przykład). Czy można wymusić na DISTINCT aby nie było mu wszystko jedno czy "ó" czy "o" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to moze kodowanie? Zobacz jak pojdzie utf8_polish_ci oraz set names utf8
|
|
|
![]()
|
|
no to moze kodowanie? Zobacz jak pojdzie utf8_polish_ci oraz set names utf8 Tak jest. Jednak utf8_polish_ci oprócz wiadomych zalet wpływa jeszcze na DISTINCT ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:33 |