![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym stworzyć diagram klas Zendowej aplikacji MVC narysowałem więc grupy Model, View, Controller i zacząłem wstawiać poszczególne klasy, mam problem jak przedstawić na diagramach Widok? (W zendzie są to pliki phtml) Całość prezentuje się tak: ![]() Szukałem po forach ale znalazłem tylko 1 post bez udzielonych odpowiedzi http://forum.p-zone.pl/image-vp103731.html Może trzeba się inaczej do tego zabrać? Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kontroler pobiera dane z modelu i przekazuje je do widoku. Czy w ZF jest podobnie?
Ten diagram jest mało czytelny. To może Ci uprości. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kontroler pobiera dane z modelu i przekazuje je do widoku. Czy w ZF jest podobnie? Tak, przykład kontroler pobiera dane z modelu User
dane z varUsers wyrzucane są potem w widoku np.
Ten diagram który poleciłeś to diagram przepływu. Piszę pracę i w części "projekt aplikacji" musi być diagram klas, chciałem więc na poziomie projektu narzucić wzorzec MVC i przedstawić mniej więcej poszczególne klasy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się. Dlatego skoro chcesz pokazać tylko diagram klas zrezygnuj z Widoku, lub zrób z nim dokładnie to samo co z Modelem i pokaż jakimi plikami (p)html zarządza.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Cytat lub zrób z nim dokładnie to samo co z Modelem i pokaż jakimi plikami (p)html zarządza. ok ale model to klasa i funkcje a widok to luźne pliki phtml... ![]() Czy na etapie projektowania aplikacji jest to ok? |
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem tak, aczkolwiek jak sam zauważyłeś Widok nie jest klasą, więc tam raczej nie powinno być User->add() itd. a user_add.html o ile taki plik istnieje.
Ponieważ nie korzystasz tutaj z czystego MVC, a raczej jego odmiany MVP. btw. jakim programem robisz te diagramy? To jest jakaś wersja online? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 16:38 |