![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam fragment kodu który wyświetla rekordy z mysql
numery $wiersz odpowiadają numerowi kolumny z bazy danych. Chciałbym aby $wiersz['2'] wyświetlała tylko 10 pierwszych znaków z mysql, gdyż brakuje mi miejsca na stronie. Najlepiej jakby cały tekst wyświetlał się po najechaniu na niego myszką, ale to trzeba odnowa napisać pół skryptu (?) dzięki za pomoc.
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat tylko 10 pierwszych znaków z mysql To pobierz tylko pierwsze 10 znaków. Zarówno mysql jak i php ma do tego funkcje, bardzo dobrze opisane w manualu.przenosze na przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zielony jestem... nie wiem nawet co chcesz mi powiedzieć poprzez "manual (manuala)"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
manual - dokumentacja....
Cytat zielony jestem... To że jesteś kosmitą, nie znaczy ze nic masz sam nie robić. Tu jest manual php: http://pl1.php.net/manual/pl/ a tu lista funkcji operujących na tekscie: http://pl1.php.net/manual/pl/ref.strings.php a tu mysql http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/string-functions.html te linki juz dawno sam powinienes znac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Up
Ups. #1 Użycie css
#2 substr #3 Użycie substr w zapytaniu mysql Ten post edytował PtasiorZz 31.01.2013, 19:11:47 |
|
|
![]()
|
|
krwa, nigdy się nie domyślę jak to zrobić. krwa, jest tyle portali w internecie, tyle for pomocy, a i tak wszędzie będą odsyłali albo do google albo jakichś innych linków z których jeszcze mniej zrozumiem.
Czy byłby ktoś łaskaw poświęcić swój jakże cenny czas na przygotowanie odpowiedniego kodu, który wyświetlał by tekst, tak, jak o to proszę? |
|
|
![]()
|
|
Nie ma problemu
![]() Pamiętaj tylko by w takim wypadku pisać we własciwym dziale, którym jest Giełda ofert. Tam też tymczasem za ciebie przenoszę -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast $wiersz['2'] -> mb_substr($wiersz['2'], 0 ,9)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@up zmieniłem kod tak jak powiedziałeś, ale nadal nic.
próbowałem już ze zmianą tylko jednej wartości, ale na jedno wychodzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 06:02 |