![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staram się skonstruować zapytanie SQL, jeśli się da, za jednym razem. Nie bardzo mam koncepcję. Problem jest następujący:
Mam dwie tabele: mecze i users, w niej mecze zawodników (pola gospodarz, gość - po id usera) i wyniki punktowe (pola ra1 i ra2) w danych datach oraz nicki zawodników. Chciałbym wyciągnąć zapytaniem posortowaną tablicę użytkowników, którzy wybranego przeze mnie dnia grali choć jeden mecz, sortując ją względem największej sumy zdobytych punktów danego dnia (a więc suma: gospodarz z pola ra1 i gosc z pola ra2) Koncepcja na zapytania to z grubsza złożenie tablicy graczy (bez powtórzeń), którzy danego (wybranego) dnia grali przynajmniej jeden mecz, choćby tak:
Sumę zdobytych punktów danego dnia złapię dodając wynik dwóch zapytań:
Ma ktoś ochotę pomóc, jak to złożyć w jedno zapytanie w MYSQL, które wypluje mi TOP graczy dnia? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jakby ktoś potrzebował. Złożyłem i działa:
Chyba można zamknąć ![]() Ten post edytował aros 30.01.2013, 04:28:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I ile to się wykonuje dla jakiej ilości rekordów... Toż to jest "bazozabijacz"...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daje radę. Myślałem, że będzie gorzej, ale aktualnie przy 4 tys. rekordów nie przekracza sekundy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 09:23 |