![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na wstępie napiszę - wiem, że tematów pewnie już o tym było od groma, przejrzałem kilkanaście stron ( nie będę kłamał, że siedzialem na tym nocki ), ale za nic nie mogę się połapać. Mam np. kod :
Chcę uzyskać efekt zamiast server.php?id=1 to server/1 I teraz mam parę pytań - jak przerobić powyższy kod? I co zrobić, aby skrypt generował dobrze zmienną, tzn.. Mam dajmy 12309 tych GET ID i co mam zrobić, aby wszystkie uwzględnił, a nie tylko 1? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej użyć gotowych rozwiązań, nie ma po co wynajdować koła na nowo.
Polecam przyswojenie jakiegoś frameworka, sam używam Zend'a. Frameworki mają już wbudowane czytanie ładnych urli ![]() -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nie chcę teraz całego skryptu zmieniać na frameworka, z resztą kompletnie się na nich nie znam, dlatego chcę to zrobić jakoś w htcacces.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro chcesz robić to sam, to naprawdę mógłbyś poświęcić te pół godziny by zrozumieć ten banalny kawałek kodu..... To jest proste wyrażenie regularne....
RewriteRule ^serwer/([0-9]+)$ serwer.php?id=$1 [L] i juz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Rozumiem, No właśnie nie rozumiesz.... A jakbyś poświęcił pół godziny na opanowanie podstaw, to byś dopiero rozumiał.Pierwsze z brzegu linki z google, które wyjaśniają te zagadkę jaką jest $1 http://www.php.rk.edu.pl/w/p/modrewrite-krotkie-urle/ http://www.wmroczkowski.pl/mod_rewrite-czy...url-z-htaccess/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 07:54 |