![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Wszystkich Forumowiczow,
Mam problem : chcialem sie poloczyc za pomoca php z baza danych mysql i do wczesniej utworzonej tabeli dodac za pomoca php pewna wartosc tekstowa. I po dodaniu nic mi sie nie pojawia zaden komunikat ze inforamcja zostala dodana.. po prostu nic.. przegladarka tkwi w tym samym punkcie, jest tylko odswiezona strona i tyle... Prosze o pomoc.. Mam 2 pliki : jeden konfiguracyjny i drugi zawierajacy formularz: mysql_connect.inc <?php DEFINE (DB_USER,"root"); DEFINE (DB_PASSWORD,"naroznik"); DEFINE (DB_HOST,"localhost"); DEFINE (DB_NAME,"finanse"); $db_connection = mysql_connect(DB_HOST,DB_USER,DB_PASSWORD); mysql_select_db(DB_NAME); ?> ------------------------------------------------------------------------------------------- add_expense_category.php <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/2000/REC-xhtml1-20000126/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <title>Dodawanie kategorii wydatkow</title> </head> <body> <?php if (isset($HTTP_POST_VARS['submit'])) { if (strlen($HTTP_POST_VARS['expense_category'])>0) { require_once ("../mysql_connect.inc"); $query="INSERT INTO kategorie_wydatkow VALUES (NULL, '{$HTTP_POST_VARS['expense_category']}')"; $query_result=mysql_query ($query); if($query_result) { echo '<b><font color="green">Kategoria zostala dodana!</font></b>'; } else { echo '<b><font color="red">Nie mozna dodac podanej kategorii!</font></b>'; } mysql_close(); } else { echo '<b><font color="red">Nie wprowadzono kategorii!</font></b>'; } } else { ?> Dodaj nowa kategorie do tabeli kategorie_wydatkow:<br/> <form action="add_expense_category.php" method="post"> <input type="text" name="expense_category" size="30" maxlength="30"/><p /> <input type="submit" name="submit" value="Wyslij!"/> </form> <?php } ?> </body> </html> Dodam ze obdwa pliki mam w tym samym katalogu C:\Server\www. Bardzo prosze o pomoc gdyz ja swoja przygode z php i mysql dopiero zaczynam. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj BBcode. Co do całości, to przede wszystkim zrezygnuj z formatu .inc. Plik z takim rozszerzeniem nie jest parsowany przez PHP, wywołując plik mysql_connect.inc otrzymasz całą jego zawartość. Co do problemu, to sam zobacz:
Cytat Dodam ze obdwa pliki mam w tym samym katalogu C:\Server\www.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze ze zaczynasz się uczyć dostępu do baz z poziomu PHP, odpuśc sobie mysql_connect i cała resztę.
Tym się zainteresuj: https://www.google.pl/search?q=pdo+tutorial...me&ie=UTF-8 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Włączone raportowanie błędów.
Ten post edytował kristaps 28.01.2013, 21:44:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki Wszsytkim za wskazowki lecz problem dalej pozostal. Projekt musze zrobic na studia wiec dalej musze to wertowac, najchetniej zrobilbym to inna technologia ale nie moge. Zrobilem prosty przyklad polaczenia i wychodzi na to ze php laczy sie baza danych dobrze ale juz nie moge wstawic zadnych informacji. Tabele w bazie sa na 100% ok wiec nie wiem dalej co jest grane. Moze macie jakies pomysly?? Ponizej przedstawiam ten skrypcik :
<html> <head><title>ufooo</title></head> <body> <?php $polaczenie=@mysql_connect('localhost','root','naroznik') or die("Brak polaczenia z serwerem mysl"); mysql_select_db('finanse'); echo "udalo sie polaczyc"; $query="INSERT INTO kategorie_wydatkow VALUES (NULL, 'Dupa_jasia')"; $query_result=mysql_query ($query); if ($query_result) { echo "zapytanie wykonane"; } else { echo "zapytanie nie wykonane"; } ?> </body> </html> Po wykonaniu tego skyrptu mam komunikat "udalo sie polaczyc" oraz " Zapytanie nie wykonane" |
|
|
![]()
|
|
Po raz drugi, użyj BBcode. Skrypt nie jest najwyższych lotów, ale działa.
Zamień: na: a wszystkiego się dowiesz. Ten post edytował kristaps 29.01.2013, 00:27:37 |
|
|
![]()
|
|
Dzieki Kristaps! sorki za brak BBcode. Ten ostatni przyklad juz dziala poniewaz probowalem wcisnac w rekord tabeli pusta wartosc NULL.Wszystko ok..ale ten pierwszy przyklad kluczowy dla mnie nie dziala mi w dalszym ciagu..Nawet jezeli go zmodyfikuje i umieszcze wybor bazy itpp w jednym pliku php bez zadnych dodatkowych plikow to tez nie dziala. Gdy wpisuje kategorie w pole formularza i klikam "Wyslij" to przegladarka tylko odswieza strone i nie pokazuje komunikatow ze zostalo cos dodane. Przeciez skoro mam dobre polaczenie z baza danych to co moze byc nie tak?? Pomozesz Kristaps?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrób wszystko jak niżej:
connect.php (tak na marginesie, jak pisał szok, ta metoda łączenia jest niewskazana - ale nie komplikujmy więcej)
index.php
Zrób dokładnie takie nazwy plików, odpal formularz i napisz jaki błąd wyskoczył - bo musi być bardzo błahy. |
|
|
![]()
|
|
Zrobilem te dwa pliki dokladnie tak jak pisales i nic...Odpalam formularz wpisuje cos do pola albo wogole nie wpisuje, klikam button wyslij i strona mi sie tylko przeladowywuje w sekunda czy inaczej mowic odswieza.Tak jak mowisz wydaje mi sie ze to bardzo banalny blad, no ale nawet raportowanie bledow nie potrafi do odnalezc..
|
|
|
![]()
|
|
Działasz na localhostcie?
|
|
|
![]()
|
|
Tak na localhoscie. Odpalam przegladarke wpisuje localhost\index.php i w ten sposob odpalam..Kristaps mozesz sprawdzic czy u Cb dziala
![]() |
|
|
![]()
|
|
Podmieniłem dane do bazy i tabeli, w efekcie otrzymuję "Kategoria zostala dodana!". Trochę to dziwne, skoro poprzedni przykład Ci działa. Na 100% masz wyłączone raportowanie błędów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. włącz raportowanie błędów
index.php
2. podmień to na to 3. jeżeli nadal nie będzie działało to wstaw i pokaż jakie dane ci się wyświetliły Ten post edytował CuteOne 29.01.2013, 01:52:27 |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował kristaps 29.01.2013, 01:49:19 |
|
|
![]()
|
|
CuteOne dzieki cos tam zaczelo dzialac ale nie do konca.. Po zastapieniu kodu z punktu 2. po odswiezeniu strony otrzymuje "kategoria zostala dodana", ale skrypt wpisuje wartosc "dupa jasia" do kategorii a ja bym chcial dodac wartosc wprowadzona do formularza..ale dzieki zawsze cos..
|
|
|
![]()
|
|
w tej tablicy masz dane formularza, zapisz je do zmiennej i wrzuć do SQL'a zamiast "dupa jasia". Pisałeś wyżej, że projekt robisz na studia (pomijając jakie), dobrą praktyką, jeśli nie koniecznością jest filtrowanie danych. Nie wiem czy aby na pewno chcesz w to brnąć, jeśli nie to zmień:
na:
|
|
|
![]()
|
|
dzieki. dziala tylko ze ja w bazie dla tabeli kategorie_wydatkow mam 2 pola: jedno kategoria_id i drugie kategoria_wydatku i kategoria_id nie moze byc pusta tak zaznaczylem a takze jest inkrementowana. Wiec jak w skrypcie mam wartosc NULL to mi sie pojawia komunikat ze nie moge dodac takiej wartosci, co moge zmienic w skrypcie zeby bylo ok
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Co do kategoria_id, to zostaw auto_increment, not null. Jak robisz insert, to po prostu pomijasz kolumne:
Ewentualnie inny przykład:
A struktura tabeli wygląda tak: id, login, imie, nazwisko, data - pomijam id, SQL zajmie się resztą. Ten post edytował kristaps 29.01.2013, 02:46:03 |
|
|
![]()
|
|
dzieki Kristaps dziala juz wszystko jak nalezy, Pozdrawiam !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:18 |