![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
"Bawię się" ostatnio htmlem bloga na blogspocie. Dodałam możliwość komentowania przez facebooka, ale mam mały problem. Po kliknięciu na odnośnik np. "54 komentarze" pod postem, rozwijają się komentarze bloga, a cała strona automatycznie zjeżdża w dół, do formularza wpisywania. Chciałabym pozbyć się tej opcji, ponieważ w ten sposób niezauważalny jest, znajdujący się wyżej, formularz komentowania przez fb. Najprawdopodobniej wystarczyłoby usunięcie dodawania do url wpisu dopisku "#comment-form", tak, by link zostawał w postaci niezmienionej (np. http://poranneinspiracje.blogspot.com/2013/01/693.html a nie http://poranneinspiracje.blogspot.com/2013...l#comment-form). Wie ktoś może co należy w tym wypadku zmienić w kodzie html? Mogę przesłać część dotyczącą komentarzy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiedziałeś sobie sam - usuń kotwicę z linku albo element na którym się zatrzymuje - lepiej to pierwsze bo id "comment-form" może służyć nie tylko w tym celu ale np. być znacznikiem css.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałam właśnie, ale powtarza się wiele razy w całości i jakiekolwiek moje zmiany nic nie wniosły, więc koniec końców powróciłam do oryginału.
Jest np. coś takiego: var hash = (window.location.hash || '#').substring(1); var startThread, targetComment; if (/^comment-form_/.test(hash)) { startThread = hash.substring('comment-form_'.length); } else if (/^c[0-9]+$/.test(hash)) { targetComment = hash.substring(1); } ale też nieco dalej: <p class='comment-footer'> <b:if cond='data:post.embedCommentForm'> <b:if cond='data:post.allowNewComments'> <b:include data='post' name='comment-form'/> <b:else/> <data:post.noNewCommentsText/> </b:if> <b:else/> <b:if cond='data:post.allowComments'> <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </b:if> Niewiele z tego wiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiedziałem, że na platformie blogspot, jest możliwość edycji kodu - poza podstawowym html. Możesz podesłać cały kod? Nie jest to czasami wbudowana funkcja, której nie można usunąć? Z tego co się orientuję całość polega na tym, że zakładasz konto i blogujesz - bez dostępu do plików. Popraw mnie jeżeli się mylę.
E: Możesz ewentualnie zostać przy kotwicy, ale umieścić ją wyżej - jeżeli masz taką możliwość. Ten post edytował kristaps 27.01.2013, 18:34:32 |
|
|
![]()
|
|
Jest możliwość łatwego bloggowania bez edycji kodu, ale dostęp do niego też występuje. Można edytować z uwzględnieniem rozszerzonych szablonów widżetów bloga lub bez nich. Czy funkcję, o którą mi chodzi można usunąć, nie mam pojęcia, ale może coś znajdziecie.
Tu całość: http://www.sendspace.pl/file/20837a274a2eb211c53ece0/temp |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisałem wyżej, może warto wykorzystać kotwice? Jeżeli odpowiada Ci taka opcja (przynajmniej nikt nie przeoczy możliwości komentowania przez fb), to znajdź:
i usuń - w pliku występuje 2 razy. Następnie wstaw powyższy kod przy widżecie Facebooka. Bodajże:
Pamiętaj żeby zrobić kopię, nie zagłębiałem się w kod. Ten post edytował kristaps 27.01.2013, 19:25:58 |
|
|
![]()
|
|
Jest. Dzięki bardzo
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:56 |