![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chce złączyć dwie tabele ale nie chce żeby wynik z pierwszej sie powtarzał, najlepiej pokaże na przykładzie.... Mam 2 tabele: pierwsza i druga 1. id, nazwa_gl 2.id, nazwa_inne, wspolne nazwa_gl = wspole - czyli maja takie same wartosci ---- to jest tylko przyklad pisany z glowy wiec moglem zle cos napisac---------------
w wyniku pokaze mi sie cos takiego: nazwa_gl nazwa_inne dane edytuj dane dodaj dane wyswietl chodzi mi o to czy da sie pogrupować jakos to zapytanie żeby w wyniku pojawilo sie tylko raz "dane" np. nazwa_gl nazwa_inne dane edytuj ----- dodaj ----- wyswietl lub dane edytuj dodaj wyswietl z góry dzieki za cenne wskazówki:-) Niestety w obecnej chwili nie mam dostępu do mysql wiec nie moge zobaczyc czy zadziala funkcja Group by lub dwa selekty w jednym zapytaniu. Może da się napisać to jakimś innym zapytaniem - jutro sprawdze. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rzeczy to ... na kliencie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie rozumiem jakim kliencie? nie da sie tego zrobic w mysql?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pusc 2 zapytania
petla na tabele pierwsza potem petle na tabela druga where id = pierwsza_id |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dziekuje za odpowiedzi:-)
Właśnie tak zrobiłem zastosowałem dwa foreach ale skutek nie jest satysfakcjonujący.... Zrobiłem sobie menu rozwijane i w jednej tabeli mam linki a w drugiej mam pod_linki. Linki mi sie fajnie wyswietlają ale podlinki nie chcą:-( juz siedze nad tym trzeci dzień i nie moge znaleść rozwiązania... spróbuje jeszcze z petla for lub while.... Podam to co robie moze ktoś z was zobaczy gdzie robie blad: Parsuje kod html.... glowny (linki): drugi plik (pod_linki) a to kod php:
pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie:-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie je w ogóle zwraca? Jeśli tak to masz machniętą pętlę.
|
|
|
![]()
|
|
mi juz ręce opadaja :-( no nic to nie dział na te rzeczy... dzieki wielkie za wskazówki:-)
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:56 |