![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W małej aplikacji opartej o MVC mam jedną klasę modelu, jedną kontrolera i jedną widoku. Na podstawie $_GET zostaje wywołana odpowiednia metoda kontrolera, która wywołuje sobie model i ładuje odpowiedni widok. Oprócz widoków (w których z założenia ma być html + dane do wyświetlenia) jest też layout z plikiem .css itd. Struktura zamieszanych w sprawę katalogów: /layouts ---/default ---index.php -------/css -------style.css /views -widok1.php etc. Akcja: odpalam aplikację, zostaje wywołana domyślna metoda kontrolera, domyślna akcja modelu i domyślny widok. Bootstrap -> kontroler -> widok Problem: wyświetla layout, wyświetla widok z danymi, ale nie respektuje pliku style.css z layoutu, mimo, że podana jest ścieżka bezpośrednia. Strona wyświetla się, jakby .css w ogóle nie było. No siedzę nad tym cały dzień i nie ogarniam ![]() domyślna metoda z kontrolera:
klasa widoku:
layouts/default/index.php
Z braku pomysłu, wszędzie powpisywałem scieżki bezpośrednie i problem jest jak był. Jeżeli potrzeba więcej danych, piszcie. Ten post edytował Piotrbaz 26.01.2013, 21:33:11 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php
ps. do dodawania ścieżek stworzył bym odpowiednie metody w widoku np. addStylePath('sciezka'), setStylePath(), setBasePath() itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
realpath(dirname()) zwraca mi ścieżkę w postaci:
no i na localhoscie nie smignie p.s. zbadałem ten element w chrome i ścieżka jaką mi pokazuje to
więc niby dobrze, ale dalej źle, bo stronę wyświetla bez css Ten post edytował Piotrbaz 26.01.2013, 22:03:00 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój błąd ;P zapomniałem, że pliki css to nie php...
<link href="/layouts/default/css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> lub <link href="css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> lub <link href="/css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> Ten post edytował CuteOne 26.01.2013, 22:50:08 |
|
|
![]()
|
|
Tak, próbowałem każdej kombinacji ścieżek i nic. Tu jest jakiś inny problem ;/
Ścieżka jest prawidłowa (po kliknięciu otwiera się style.css), a narzędzie Chrome pokazuje mi ostrzeżenie przy style.css: Failed to load resource. ![]() *advertisement to główny folder projektu No nic, będę próbował do skutku, może założę nowy projekt. ![]() -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwierasz sobie w przeglądarce ten styl, czyli: localhost/twoja_strona/layout/css/style.css. Jeśli strona się otworzyła i widzisz zawartość style css to robisz gdzieś w błąd w scieżce, a jeśli nic Ci nie pokaże (obstawiam ten scenariusz) to znaczy, że nie masz dostępu do tego folderu
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Styl jak najbardziej się otwiera, a cały myk polega na tym, że i ścieżka wydaje się być dobra
![]() Otwieram index.php swojej aplikacji, PPM -> pokaż źródło strony i co widzę: po kliknięciu na wartość atrybutu href otwiera się styl! i widzę kod z pliku. Czarna magia oO Najgorzej, że to jak zwykle jest jakiś banał, o którym człowiek nawet nie pomyśli... ================================================================================ ======== Ok, problem rozwiązany. Nie wiadomo co to było, może coś netbeans zamieszał ze ścieżkami. Założyłem nowy projekt, skopiowałem kod do nowych plików, zapisałem i bum, działa. ![]() Nie wierzę, że straciłem tyle czasu na coś takiego. Dzięki wszystkim za próbę pomocy. Ten post edytował Piotrbaz 27.01.2013, 11:08:41 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:02 |