![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
od paru dni próbuję przypomnieć sobie podstawy OOP tworząc prostego cmsa z funkcją dodawania artykułów. Jednak wywala mi się błąd: No database selected. Do kodu włączyłem nowe funkcje mysqli, więc chyba tam jest błąd, niestety po godzinach ślęczenia, nie potrafię go znaleźć. Formularz: Kod <html> <body> <form action="dzieki.php" method="post"> Autor: <input type="text" name="autor"><br /><br /> Tytuł: <input type="text" name="tytul"><br /><br /> Tekst: <input type="text" name="tekst"><br /><br /> <input type="submit" value="Dodaj"> </form> </body> </html> klasy (class/DB_pt.class.php): Kod <?php class DB { protected $db_name = 'aaa'; protected $db_user = 'root'; protected $db_pass = 'aaa'; protected $db_host = 'localhost'; public function connect() { $connection = new mysqli($this->db_host, $this->db_user, $this->db_pass, $this->db_name); //mysql_select_db($this->db_name); return true; } public function insert($data, $table) { $columns = ""; $values = ""; foreach ($data as $column => $value) { $columns .= ($columns == "") ? "" : ", "; $columns .= $column; $values .= ($values == "") ? "" : ", "; $values .= $value; } $sql = "insert into $table ($columns) values ($values)"; mysql_query($sql) or die(mysql_error()); return mysql_insert_id(); echo 'Dziękujemy, że dodałeś artykuł:)'; } } ?> dzieki.php Kod <?php include 'class/DB_pt.class.php'; $db = new DB(); $db -> connect(); $data = array( "$_POST[autor]" => "autor", "$_POST[tytul]" => "tytul", "$_POST[tekst]" => "tekst" ); $db->insert($data, 'artykuly'); ?> Na pewno ścieżki i nazwy tabel są prawidłowe, czy ktoś może mi wskazać błąd? Ten post edytował marcwars 26.01.2013, 11:23:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednej linii korzystasz z mysqli, a w kolejnej z mysql.
PS. Funkcja insert korzysta z funkcji mysql_*, a nie z mysqli_*. Wybierz albo jedno, albo drugie. Ten post edytował mortus 26.01.2013, 12:12:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używasz 2 rzeczy, których raczej nie wypada mieszać. Tworzysz obiekt MySQLi, a następnie wywołujesz funkcje MySQL.
@up: uprzedził mnie kolega ![]() Ten post edytował 404 26.01.2013, 12:12:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednej linii korzystasz z mysqli, a w kolejnej z mysql. PS. Funkcja insert korzysta z funkcji mysql_*, a nie z mysqli_*. Wybierz albo jedno, albo drugie. Niestety, wstawiłem w kodzie klasy: zamiast: Kod mysql_query($sql) or die(mysql_error()); return mysql_insert_id(); nowy kod: Kod mysqli_query($sql) or die(mysql_error()); return mysqli_insert_id(); ale wychodzi błąd mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in 'nazwa_pliku' on line 76, to zła funkcja w mysqli? Ten post edytował marcwars 26.01.2013, 20:57:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj wszystko. No i funkcji insert (w/w) najpierw komunikat, a później return
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem kolejność, ale dalej pojawia się ten sam błąd, czyli, że funkcja mysqli_query potrzebuje co najmniej 2 parametrów, a jest tylko 1:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysqli_query działa w dwóch trybach: proceduralnym i obiektowym. W trybie obiektowym wystarczy jeden parametr, w trybie proceduralnym funkcja OCZEKUJE dwóch parametrów. Ty używasz mysqli w trybie proceduralnym (pomimo tego że uzywasz tego w innym obiekcie). Więcej w manualu: http://pl1.php.net/manual/en/mysqli.query.php (take z przykładami użycia obu trybów). Przeczytaj, przetraw - przecież nie będziemy Ci tłumaczyć sposobu używania funkcji, bo od tego jest manual...
|
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem w klasie funkcję insert na:
Kod public function insert($data, $table) { $columns = ""; $values = ""; foreach ($data as $column => $value) { $columns .= ($columns == "") ? "" : ", "; $columns .= $column; $values .= ($values == "") ? "" : ", "; $values .= $value; } $con = $this->connect(); $sql = "insert into $table ($columns) values ($values)"; $result = $con->query($sql); echo 'Dziękujemy, że dodałeś artykuł:)<br />'; return $result; } Nie pokazuje błędu, ale nie dodaje danych do bazy, czy wiecie gdzie jest błąd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież według tego, co pisałeś na początku, metoda connect zwraca true. Zatem nowa wersja metody insert jest kompletnie bez sensu. Tutaj nie chodziło o nieprawidłową budowę funkcji insert, ale o to, że naprzemiennie wykorzystujesz mysql i mysqli, a powinieneś korzystać tylko z jednego z tych dwóch rozszerzeń. Przede wszystkim zachęcam do przejrzenia tego fragmentu dokumentacji, bo wszystko jest tam dokładnie pokazane w przykładach.
PS: Na pierwszy rzut oka pętla foreach nie zbuduje Ci prawidłowego fragmentu zapytania. Ten post edytował mortus 27.01.2013, 18:49:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiemy. Fusów nie mamy, bo herbatę pijemy ekspresową, kawę zrestą tez z ekspresu. A szklana kula nam się zepsuła.
Od tego jest debugowanie, w którym pomagają takie zaklęcia jak echo, print_r czy var_dump. Ponadto przy pracy z bazą danych warto przetestować komendę SQL w konsoli bazy. |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem kod pliku z klasą, tak że funkcja connect() już nie zwraca true, ale połączenie z bazą:
Kod <?php class DB { protected $db_name = 'aaa'; protected $db_user = 'root'; protected $db_pass = 'aaa'; protected $db_host = 'localhost'; public function connect() { $connection = new mysqli($this->db_host, $this->db_user, $this->db_pass, $this->db_name); return $connection; } public function insert($data, $table) { $columns = ""; $values = ""; foreach ($data as $column => $value) { $columns .= ($columns == "") ? "" : ", "; $columns .= $column; $values .= ($values == "") ? "" : ", "; $values .= $value; } $con = connect(); $sql = "insert into $table ($columns) values ($values)"; $result = $con->query($sql); echo 'Dziękujemy, że dodałeś artykuł:)<br />'; return $result; } } ?> Niestety teraz pokazuje mi, że odwołuje się do nieznanej funkcji connect(), chociaż ta wcześniej jest public... Ten post edytował marcwars 29.01.2013, 21:33:17 |
|
|
![]()
|
|
Wywołując connect() nie odnosisz się do metody zdefiniowanej wewnątrz klasy, ale do jakiejś tam globalnej funkcji (która w tym przypadku nie istnieje).
Użyj $this->connect(). Poza tym kilka uwag:
Ten post edytował mortus 30.01.2013, 08:44:30 |
|
|
![]()
|
|
Witam, wstawiłem $con=$this->connect(), ale nie działa- kod nie dodaje danych do bazy, nie pokazuje też żadnego błędu i pojawiają się końcowe o dodaniu do bazy.
Kod public function insert($data, $table) { $columns = ""; $values = ""; foreach ($data as $column => $value) { $columns .= ($columns == "") ? "" : ", "; $columns .= $column; $values .= ($values == "") ? "" : ", "; $values .= $value; } $con = $this->connect(); $sql = "INSERT INTO $table ($columns) VALUES ($values)"; $result = $con->query($sql); echo 'Dziękujemy, że dodałeś artykuł:)<br />'; return $result; } Ten post edytował marcwars 30.01.2013, 19:55:35 |
|
|
![]()
|
|
Zapewne dlatego, że źle definiujesz tablicę $data (tzn. zamieniasz wartości z nazwami kolumn podczas odbierania danych z $_POST). Poczytaj o sposobach na debugowanie skryptu php.
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko prawie działa, ale przy jednej zmiennej, czyli kod dodaje autora do bazy:
Kod error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors', '1'); include 'class/DB_pt.class.php'; $db = new DB(); $db -> connect(); $autor = 'autor'; define('autor', 'autor'); $data = array( $autor => $_POST[autor], //$tytul => $_POST[tytul], //$tekst => $_POST[tekst] ); $db->insert($data, 'artykuly'); ale już kod poniżej nic nie dodaje: Kod error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors', '1'); include 'class/DB_pt.class.php'; $db = new DB(); $db -> connect(); $autor = 'autor'; define('autor', 'autor'); $tytul = 'tytul'; define('tytul', 'tytul'); $tekst = 'tekst'; define('tekst', 'tekst'); $data = array( $autor => $_POST[autor], $tytul => $_POST[tytul], $tekst => $_POST[tekst] ); $db->insert($data, 'artykuly'); Jaka jest tego przyczyna? Zmienne są podobnie opisane. |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście te dane trzeba jeszcze przefiltrować, bo w tej chwili skrypt narażony będzie na SQL Injection. Nie obraź się, ale zabierasz się za programowanie obiektowe, a podstawy "leżą". Sięgnij po jakąś lekturę, czy tutorial. Klasę, którą napisałeś mógłbyś zastąpić PDO. |
|
|
![]()
|
|
@Mortus, to prawda, że podstawy trochę u mnie leżą, stąd staram się przypomnieć je na realnym przykładzie.
Wstawiłem tak: Kod error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors', '1'); include 'class/DB_pt.class.php'; $db = new DB(); $db -> connect(); $autor = 'autor'; define('autor', 'autor'); $tytul = 'tytul'; define('tytul', 'tytul'); $tekst = 'tekst'; define('tekst', 'tekst'); $data = array( 'autor' => $_POST[autor], 'tytul' => $_POST[tytul], 'tekst' => $_POST[tekst] ); $db->insert($data, 'artykuly'); ... ale ten kod nie dodaje nic do bazy, komunikat pojawia się zgodny z funkcją insert($data, $table) z klasy. Jak dodam do powyższego kod: Kod print_r($data); to mi się wyświetla prawidłowo tablica, czyli:Cytat Array ([autor] => xxx [tytul] => xxx [tekst] => xxx ) Już sam nie wiem, co może być nie tak.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:49 |