![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam za zadanie zrobić blackliste tagów i użytkowników. W serwisie wyświetlane są obrazki, które są już otagowane. Potrzebuje zablokować obrazki, które posiadają tag bądź są od użytkownika, którego wpisałem na blackliste. Korzystam z ORM i Kohany 3.2 ale nie wrzucam, tego do frameworków bo to zbyt ogólny problem. Na razie najbardziej zależy mi na samych tagach. Mam trzy tabele resources - z obrazkami tags resources_tags Jak można to zrobić najbardziej optymalnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej chyba dodać statusy do obrazków. Zablokowanie użytkownika bądź tagu spowoduje odpalenie pętli, która zmieni wszystkie rekordy - status 0 >> status 1. Wyświetlać będziesz tylko te z zerem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle się wyraziłem. Każdy użytkownik ma swoją własną blacklistę, na którą może dodać tag.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela blacklist_users
user_id - uzytkownik dodajacy blacklist_user_id - uzytkownik na czarnej liscie Tabela blacklist_tags user_id - uzytkownik dodajacy blacklist_tag - tag na czarnej liscie Modele robisz standardowo, relacje has_many through |
|
|
![]()
|
|
Tabela blacklist_users user_id - uzytkownik dodajacy blacklist_user_id - uzytkownik na czarnej liscie Tabela blacklist_tags user_id - uzytkownik dodajacy blacklist_tag - tag na czarnej liscie Modele robisz standardowo, relacje has_many through no i co mi to da? wymyśliłem, że napiszę helper, który zwróci mi tablice z numerami id zablokowanych obrazków. W pętli przy wyświetlaniu, będę sprawdzał czy id jest w tablicy, jeżeli tak, to go nie wyświetli. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 16:09 |