![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szybkie pytanko. Bawie sie troche opacity w css i cala ta zabawa zaprowadzila mnie do miejsca z ktorego nie potrafie wyjsc, ciezko jest mi to ztagowac w google wiec pisze tutaj. Podejzewam ze problem nie lezy po stronie OPACITY w css tylko po stronie mojej niepelnej wiedzy w temacie dziedziczenia lub jakiejs innej zasady o ktorej nie wiem w css ![]() css:
li jest prostokatem o kolorze jakims tam z nadana przezroczystoscia na 0.45, tekst ktory znajduje sie w li jest koloru bialego I TU ZACZYNA SIE PROBLEM, wyglada na to ze tekst znajduje sie pod li poniewaz bialy kolor nie jest 100% bialym. probowalem nadawac dla p opacity na 1, probowalem wpisac li w p czyli: probowalem nawet z-indexem to zalawic ale tez nic nie daje (osobiscie wolal bym uniknac roziwazania typu z-index)... Czy ktos ma moze jakis pomysl co z tym fantem zrobic? Z gory dzieki i pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tekst dziedziczy opacity.
Zamiast reguły opacity dla elementu użyj reguły background z rgba(). Np.
Ostatni argument to wartość Twojego opacity, poprzednie 3 to wartości barw w palecie RGB - jednak nie w kodzie szesnastkowym. ![]() Aby konwertować wartość z HEX na RGB możesz skorzystać z tej stronki: http://www.javascripter.net/faq/hextorgb.htm Ten post edytował Michasko 24.01.2013, 00:55:02 -------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
Jeśli zależy Ci na skutecznym rozwiązaniu które będzie kompatybilne z przeglądarkami, jako kolejną opcję możesz także wygenerować półprzeźroczysty obrazek .png 1px na 1px i użyć go w stylu background-image. Pozdrawiam -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 10:54 |