![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć czołem.
Postanowiłem zrobić coś dla siebie i nauczyć się coś niecoś z PHP i MySQL. Działam na podstawie książki PHP5, Apache, MySQL - Od podstaw. Wszystko szło elegancko do momentu kiedy zaczęło się korzystanie z bazy danych. Już na początku rozdziału utknąłem i mimo przeanalizowania konfiguracji od początku, nie mogę znaleźć błędu i ruszyć dalej ['] Nie wiem w czym tkwi problem, ale po napisaniu danej strony i próbie otworzenia jej w przeglądarce, wyskakuje error 500 i po zawodach.
według jakiegoś online syntax checkera sam kod jest poprawny. mysql włącza mi się razem z windowsem, apache również śmiga na bieżąco. ku formalności - korzystam z php w wersji 5.2.17 oraz mysql w wersji 6.0.0. Hilfe, nie mogę ruszyć dalej z nauką ; / Ten post edytował mistrzuni0 22.01.2013, 18:39:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu używasz kropek zamiast przecinek? Być może nie masz też praw dostępu do tego pliku.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stawiam na to
Poza tym, logi coś mówią? Włącz sobie wyświetlanie błędów. Ten post edytował pedro84 22.01.2013, 18:56:31 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
W liniach 3, 15-21, 29, 30, 39-42 masz kropki zamiast przecinków. Włącz sobie raportowanie błędów. Tutaj znajdziesz jak to zrobić. Pozdro Ten post edytował tolomei 22.01.2013, 19:21:23 -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dzięki panowie za szybkie odpowiedzi, pokazywanie błędów się przyda na przyszłość.
pozmieniałem kropki na przecinki ale dalej nic. Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\test\createmovie.php on line 7 takie coś wyłazi teraz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 4 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie masz załadowanych bibliotek mysql dla php
tu znajdziesz opis włączania opis o co chodzi http://alturl.com/i2k5h Pod windows powinieneś mieć te biblioteki zakomentowane w php.ini wystarczy je zakomentować. Pod linux powinno wystarczyć doinstalować odpowiednią dla biblioteki paczkę. Powinieneś dla zrestartować serwer ww jeśli po odkomentowaniu nie zadziała. Ten post edytował lipek3 22.01.2013, 20:03:37 |
|
|
![]()
|
|
error 404 dla powyższego linku, możesz poprawić?
Dalej nie ogarniam kuwety z tym sqlem. W nadziei, że to coś pomoże, zainstalowałem Apache w wersji 2.2 i php w wersji 5.3. MySql nie zmieniałem. w php.ini zmienilem zawartość na następującą: Kod ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ; Dynamic Extensions; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ; ; If you wish to have an extension loaded automatically, use the following ; syntax: ; ; extension=modulename.extension ; ; For example, on Windows: ; extension=php_mysql.dll extension_dir="C:\PHP\ext" log_errors=On error_log="C:\Windows\temp\php-errors.log" Ale dalej nic z tego. Teraz w nowszym php wywala mi po prostu więcej błędów zamiast jednej linijki ;p Cytat Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Paris' for '1.0/no DST' instead in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\test\createmovie.php on line 7 Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\test\createmovie.php on line 7 Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Paris' for '1.0/no DST' instead in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\test\createmovie.php on line 7 Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: [2002] php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. (trying to connect via tcp://localhostkrystianhaslo:3306) in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\test\createmovie.php on line 7 Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Paris' for '1.0/no DST' instead in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\test\createmovie.php on line 7 Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\test\createmovie.php on line 7 Sprawd połšczenie z serwerem. Pomóżcie, Panowie ![]() Coś si ruszyło. Powyższy natłok błędów udało się usunąć dodając na początku skryptu linijkę date_default_timezone_set('Europe/Warsaw'); teraz całość wygląda w następujący sposób:
Ale dalej nie działa jak należy i wypluwa przy próbie załadowania strony coś takiego: Kod You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'defeault 0, movie_year int(4) NOT NULL defeault 0, movie_leadactor int(11) N' at line 4 Gdzie jest błąd? ; ( |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
default, a nie defeault w CREATE TABLE.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
damn, taki babol [']
Coś ruszyło ale dalej nie bangla, pozmieniałem na default wszędzie i coś przy movie_year jest nie tak tym razem.
Cytat You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '.movie_year) )' at line 9 Haha, ok znalazłem. zamiast kropki powinien być przecinek, pdf ktory posiadam nie jest najwyżeszj jakości ;D Dzięki za pomoc póki co! ![]() Ten post edytował mistrzuni0 23.01.2013, 16:20:02 |
|
|
![]()
|
|
Konkretnie KEY(movie_type.movie_year), ma być movie_type,movie_year.
Naprawdę, poczytaj manual MySQL, bo to sensu nie ma. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:20 |