|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Posiadam dwie tabele Users id | nick | pass | data_rej | nazwa users i druga tabela Wiadomosci wiad_id | wiad_od | wiad_do | wiad_data | wiad_temat | wiad_tresc | wiad_status I teraz mam pytanie bo już próbuję na różne sposoby i nic nie wychodzi. Chciałbym wyciągnąć informację wiad_temat | wiad_data | wiad_data | nazwa_users. chodzi o to abym wiedział od kogo dostałem wiadomości. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Na podstawie jakiego pola jest powiązanie między tabelą users a wiadomosci? Jeśli nick jest unikatowy to możesz tak:
ale zalecałbym wpisywanie do tabeli wiadomosci id usera. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
tzn ? jak miałoby to wyglądać ?
Takie zapytanie nie zwraca żadnych wyników mimo iż t tabeli wiadomości są wiadomości do id=1 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zapewnie wiad_od i wiad_do = users.id
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
tzn ? jak miałoby to wyglądać ?
Takie zapytanie nie zwraca żadnych wyników mimo iż t tabeli wiadomości są wiadomości do id=1 A skąd ja mam wiedzieć co Ty masz wpisane w tabeli wiadomosci? Nie napisałeś tego. Czym są pola przedstawione przez Ciebie w pierwszym poście, jakie dane przechowują? |
|
|
|
|
|
|
|
Pole Typ Null
wiad_id int(11) Nie wiad_tresc text Tak NULL wiad_od int(11) Tak NULL wiad_do int(11) Tak NULL wiad_status tinyint(1) Tak NULL wiad_data datetime Tak NULL wiad_temat varchar(30) Tak NULL |
|
|
|
|
|
|
|
Pole Typ Null wiad_id int(11) Nie wiad_tresc text Tak NULL wiad_od int(11) Tak NULL wiad_do int(11) Tak NULL wiad_status tinyint(1) Tak NULL wiad_data datetime Tak NULL wiad_temat varchar(30) Tak NULL Jeśli wiad_od to id użytkownika (zakładam tak po typie pola), to zapytanie powinno wyglądać tak:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 14:52 |