![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Rozpoczynam swoją przygodę z sass, przygotowałem już prawie wszystko pod pracę z tym kodem instalacja Ruby, Sass, Compass, implementacja styli w notepad++ i zostało mi w rezultacie instalacja a właściwie włączenie dodatku do firefoxa FireSass i szczerze nie bardzo rozumiem w jaki sposób mam go włączyć. Dodam, że mój angielski jest mizerny, ale staram się jak mogę i jakoś udało mi się uzyskać wcześniejsze informacje, ale nie wiem jak przygotować pozostałe rzeczy. Na stronie dodatku jest taka instrukcja: First, install FireSass from this page. Second, enable Sass's :debug_info option. If you're using Sass with a Ruby web framework, you probably want to set Sass::Plugin.options[:debug_info] = true. Add this to config/environment.rb in Rails, or config.ru (or wherever else configuration is specified) in other Ruby frameworks. Zainstalowałem dodatek, ale nie wiem gdzie mam wpisać podane polecenia? Gdzie znajdę takie pliki environment.rb czy config.ru ? Pewnie to kwestia Ruby o którego istnieniu dowiedziałem się wczoraj;), lecz szczerze przyznam, że rozkładam ręce i nie ogarniam tego, a nie wyobrażam sobie pracy bez możliwości podglądu plików scss w przeglądarce... Mógł by mi to ktoś jakoś łopatologicznie ![]() ps. gdyby udao mi się rozwiązać ten problem to opiszę to tutaj, także temat ciągle otwarty... Z góry dzięki za pomoc! pozdrawiam dkdnt -------------------------------------------- hehe ![]() Chyba muszę się do tego przyzwyczaić, że jak sam sobie nie odpowiem na pytanie to nikt tego za mnie nie zrobi ![]() info dla potomnych ![]() Jeśli używasz compass po instalacji FireSass dodaj na końcu pliku projektu (plik z rozszerzeniem *.rb może mieć różną nazwę...) taki kod:
Ja korzystam ze startowej skórki w drupalu w której taki projekt został już skonfigurowany czyli dołączony jest ten plik(*.rb) w Twoim przypadku możliwe, że musisz stworzyć nowy proj czyt. dokumentację compass. U mnie to byl config.rb. następnie za pomocą konsoli (start>uruchom>cmd) uruchom sass(z dodatkowymi poleceniami) w katalogu projektu czyli tam gdzie jest plik .rb ...zrobisz to poleceniem:
żebyś się nie zdziwi ta komenda uzupełni css'a o dodatkowe info dla firebuga(ja próbowałem się tego pozbyć ![]()
ostatnią wersję edytowanego css trzeba poprostu wygenerować bez
W każdym bądź razie jak dodawane są te śmieci to w firebugu będziesz mial nr linii w plikach scss no i da się żyć ![]() inne dostępne polecenia będziecie mieli po wpisaniu komendy: sass -h życzę milej zabawy u mnie zaczyna robić się ciekawie:) sorry za brak gdzieniegdzie malego Ł chyba skrót;) pozdro! Ten post edytował dkdnt 21.01.2013, 23:19:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak z ciekawości, dlaczego sass, a nie scss?
-------------------- Nie obrażę się, jeśli za udzieloną pomoc odwdzięczysz się klikając w "Pomógł" :).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak z ciekawości, dlaczego sass, a nie scss? Szczerze to ja jeszcze nie znam różnicy między sass a scss ![]() Jeśli wiesz jaka jest różnica lub masz jakieś inne uwagi na ten temat to podziel się trochę ![]() Wkurza mnie, że miałem sporo problemów z prawidłowym uruchomieniem tego wszystkiego... nawet dzisiaj wywalało mi błędy z powodu braku dostępu do plików na localu(?!?) coś robiłem nie tak. Dla potomnych: Zadziałało po użyciu w folderze z *.rb komendy:
co dla mnie jest trochę dziwne, bo wcześniej instalowałem compass, chyba że to uruchamia compass w danym projekcie? ![]() ...a następnie:
tylko teraz boję się to wyłączyć bo już w plecy jestem z projektem ![]() ale style pisze się rewelacyjnie ![]() Ten post edytował dkdnt 22.01.2013, 23:14:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sass oparty jest na indentach, scss jest jego ewolucją i korzysta już z klamr jak w zwykłym cssie, lecz też pozwala zagnieżdżać. Osobiście polecałbym właśnie scss'a...
![]() -------------------- Nie obrażę się, jeśli za udzieloną pomoc odwdzięczysz się klikając w "Pomógł" :).
|
|
|
![]()
|
|
Sass oparty jest na indentach, scss jest jego ewolucją i korzysta już z klamr jak w zwykłym cssie, lecz też pozwala zagnieżdżać. Osobiście polecałbym właśnie scss'a... ![]() Czyli zwykły Sass ma rozszerzenie *.sass a Scss *.scss czy obydwa mają takie samo rozszerzenie a różnią się jedynie składnią? Z tego co widzę pliki w *.scss w tej templatce mają klamry i kodując też ich używam(przyznam że bardzo mi to pasuje ![]() Do obsługi compassa używam Compass.app (koszt 50 zł) na Maca, ale z tego co się orientuję to na Windowsa też jest, w ostateczności Scout, z tym, że jest trochę zbugowany (kompilacja rgba, gubienie się przy większej ilości plików), ale na sam początek wystarczy. i na czym polega obsługa tego Compass.app(na ile ją ułatwia ten programik) bo to jest chyba ta apka dostępna na stronie compass'a? ... będę musiał się tym zainteresować ![]() Ten post edytował dkdnt 23.01.2013, 12:58:55 |
|
|
![]()
|
|
Pliki różnią się rozszerzeniem
![]() -------------------- Nie obrażę się, jeśli za udzieloną pomoc odwdzięczysz się klikając w "Pomógł" :).
|
|
|
![]()
|
|
Pliki różnią się rozszerzeniem ![]() Dzięki za info dobry człowieku ![]() A mam jeszcze pytanie czy można tu stosować warunki jak np w php np:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 00:05 |