![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki teoretyczny problem -zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie. Mianowicie w momencie kiedy user wysyła wiadomość do innego usera i zapisuję tą wiadomość do bazy w momencie kiedy nawali tam np z 300 enterów rekord w phpmyadmin wygląda tak, że ma co najmniej 300 linijek. Czy powinienem usuwać te potencjalne znaki nowej lini jeśli będzie ich zbyt dużo? Np usuwać je gdy będzie więcej niż 3 pod rząd? Albo zamieniać je na <br /> przed zapisem? (wtedy wpis zajmie więcej miejsca ale rekord nie będzie zwiększał swojej wysokości) Czy po prostu nie przejmować się tym, że w takim przypadku jeden rekord będzie taki duży? Czy może zmniejszyć to wydajność? poprawka -nie będzie miał wtedy 300 linijek tylko kilka ![]() Ten post edytował adamantd 20.01.2013, 20:26:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2005 Skąd: Gniezno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli, tak jak piszesz, użytkownik wysyła wiadomość do innego - czyli jest to coś na kształt poczty, ja bym nie majstrował przy treści wiadomości. Ale jeśli np. boisz się, że ktoś Tobie zawali bazę jedną wiadomością
![]() Co do zapisu tych znaków nowej linii - ja bym zapisał tak jak są - wyświetlić potem i tak można jak się chce. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ograniczenia chciałem się tylko dowiedzieć jak inni rozwiązują zapis znaków nowej lini do bazy, też zapisuję w każdym przypadku tak jak jest ale gdzieś wyczytałem, żeby zamieniać na br co wg mnie jest trochę głupie, bo przecież mogę to zrobić przy odczycie jeśli będę miał taką potrzebę. A przy okazji dowaliłoby mi to mega kupe roboty w całym serwisie. Dzięki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 19:42 |