![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zrobiłem sobie kod aktualnej daty. Skrypt działa poprawnie.
Ja osobiści tworze strony w html i css ale data i czas przydał by się na mojej stronie internetowej. Więc jak mam wpisać kod php do stronki zapisanej w html i czy da się ustawić w którym miejscu ma się znajdować dany skrypt ? <!DOCKTYPE html> <html lang="pl-PL"> <head> <meta httpequiv="Content-Type" content="text/html; chearset=utf-8"/> <title>Srona Główna</title> </head> <body> <?php setlocale(LC_ALL. 'pl_PL'); //w wersji dla Windowsa należy użyć: //setlocale(LC_ALL, 'plk'); echo strftime("Dziś jest %A. %d %B %Y r. <br/>"); echo strftime("Data: %d-%m-%Y<br />"); echo strftime("Czas: %H:%M:%S<br />"); ?> </body> </html> Zapisałem ten plik w php i działa. Pliku nie trzeba sprawdzać tylko nie wiem jak go wkleić w plik html. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik musi mieć rozszeżenie php np. index.php
możesz umieścić go normalnie między znacznikami <? echo '....' ?>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja chcę umieścić date w formacie html .
Czy da się jakoś zrobić by plik php był odzczytywany w html . Jak mam np css w html to dodaję tylko adres pliku aby mi się uruchamiał. <link rel="Stylesheet" href="marginesy.css" type="text/css" /> To jest proste. Ale ja chce skrypt php umieścić w html i tu są schody. Jak to zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz umieścić bezpośrednio skryptu PHP w dokumencie HTML. Oczywiście można to obejść stosując Ajaxa, ale po co sobie tak życie utrudniać? Najprościej zapisać plik HTML pod rozszerzeniem PHP, a tam gdzie chcesz dodać owy skrypt opakować go w odpowiednie znaczniki, tj. <?php skrypt ?>
A wracając do Twojego skryptu, zapisz sobie dane pod zmiennymi:
I teraz możesz swobodnie wstawić zmienną w dowolnym miejscu kodu HTML, jednak sam plik musi być w rozszerzeniu PHP. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Tzn jeśli tworzę stronkę w zwykłym html to i tak muszę ją zapisać w php aby data działała poprawnie.
Jeśli tak to dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn jeśli tworzę stronkę w zwykłym html to i tak muszę ją zapisać w php aby data działała poprawnie. Jeśli tak to dzięki za pomoc. Możesz dodać w .htaccess linijkę: Kod AddType application/x-httpd-php .html .htm wtedy Twoje pliki .html będą traktowane także jako php... -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:55 |