![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od ostatniego tematu wiele się nauczyłem. W książce PHP5 praktyczny kurs wydanie 2 znalazłem skrypt licznika odwiedzin w formie tekstu. Napisałem już ten skrypt licznika i nie wiem w jakich formatach zapisać te dwa pliki. W książce napisali że muszę napisać cały kod licznika wraz z całą zawartością języka html. Więc napisałem i skopiowałem sam skrypt do osobnego pliku tekstowego. Jeden plik nazwałe counter, a drugi licznik. Dodam, że wszystko zapisałem w txt. Najważnieszej żeczy nie napisali w tym poradniku. W jakim formacie zapisać te 2 pliki. Czy wystarczy, że zapiszę pierwszy plik w php, a drugi zostawić w txt. Czy oba pliki zapisać w php. Acha i najważniejsze pytanie. Jak taki licznik umieśić na koncie www.chomiku.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątpię by dało się umieścić własny kod na stronie chomikuj.pl, choć nie wiem, bo nie korzystam. Kod PHP i HTML w pliku o rozszerzeniu .php. Jeśli licznik działa na zasadzie pliku tekstowego, w którym zapisuje odwiedziny, to ten drugi w .txt.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<!DOCKTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN">
<html> <head> <meta http-eqive="Content-Type" content="text/html: charset=iso-8859-2"> <title>Licznik odwiedzin</title> </head> <body> <div style='text-algin:center:'> Witam na stronie. </div> <div><p style='text-algin:center:'> <?php function getCounter() { if(!file_exites("./licznik.txt")){ //brak pliku licznika return false; } if(!$fd = fopen("./licznik.txt" , "r+")){ //brak dostępu do licznika return false; } flock($fd. LOCK_EX); $count = fgets($fd); if(is_numeric($count)){ $result = $count +1; fseek(($fd. 0); fputs($fd. $result); } else} //nieprawidłowy format odczytanych danych $result = false; } flock($fd,LOCK_UN) fclose($fd); return $result; } if(($count = getCounter()) !== false){ if($count ==1){ $razy = 'razy'; } echo "ta strona została odwiedzona $count$razy'". } else{ echo "Licznik odwołań jest czasowo niedostępny."; } ?> </p></div> </body> </html> Ten plik zapisałe w formacie php i wrzuciłem go do C://xampp/htdocs W przeglądarce wpisałem http://localhost/conter.php i nic się nie dzieje tylko wyświetliła się informacja, że nie połonczono z serwerem. Wydaje mi się, że doprze napisałem ten skrypt, ale dla pewności wolał bym, żeby ktoś to sprawdził. Sam skrypt <?php function getCounter() { if(!file_exites("./licznik.txt")){ //brak pliku licznika return false; } if(!$fd = fopen("./licznik.txt" , "r+")){ //brak dostępu do licznika return false; } flock($fd. LOCK_EX); $count = fgets($fd); if(is_numeric($count)){ $result = $count +1; fseek(($fd. 0); fputs($fd. $result); } else} //nieprawidłowy format odczytanych danych $result = false; } flock($fd,LOCK_UN) fclose($fd); return $result; } if(($count = getCounter()) !== false){ if($count ==1){ $razy = 'razy'; } echo "ta strona została odwiedzona $count$razy'". } else{ echo "Licznik odwołań jest czasowo niedostępny."; } ?> Zapisałem w formacie txt o nazwie licznik. Treść skryptu może sobie każdy skopiować do swoich potrzeb .POZWALAM. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie połączono z serwerem? A wystartowałeś w ogóle xamppa? Sama instalacja to mało, trzeba go jeszcze uruchomić (apache co najmniej).
Ten post edytował b4rt3kk 19.01.2013, 13:39:57 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Okej uruchomiłem xamppa i gdy wszedłem w przeglądarce na licznik tekstowy to zamiast licznika pojawiło mi się takie coś
Parse error: syntax error, unexpected ';' in C:\xampp\htdocs\conter.php on line 27 Co teraz z tym fantem zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Masz błąd w linijce 27. Podejrzewam, że chodzi o to miejsce:
O jeden nawias otwierający za dużo, usuń go. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Usunołem w pliku .php i w .txt
Nic to nie pomogło. O co chodzi z tymi cyframi $fd.0 Chodzi mi o to zero. Zauważyłem, że parę linijek mi brakowało i teks wygląda teraz tak <!DOCKTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"> <html> <head> <meta http-eqive="Content-Type" content="text/html: charset=iso-8859-2"> <title>Licznik odwiedzin</title> </head> <body> <div style='text-algin:center:'> Witam na stronie. </div> <div><p style='text-algin:center:'> <?php function getCounter() { if(!file_exist("./licznik.txt")){ //brak pliku licznika return false; } if(!$fd = fopen("./licznik.txt" , "r+")){ //brak dostępu do licznika return false; } flock($fd. LOCK_EX); $count = fgets($fd); if(is_numeric($count)){ $result = $count +1; fseek($fd. 0); fputs($fd. $result); } else{ //nieprawidłowy format odczytanych danych $result = false; } flock($fd,LOCK_UN) fclose($fd); return $result; } if(($count = getCounter()) !== false){ if($count ==1){ $razy = 'raz'; } echo "ta strona została odwiedzona $count$razy". } else{ $razy = 'razy'; else{ echo "Licznik odwołań jest czasowo niedostępny."; } ?> </p></div> </body> </html> Ten post edytował dapon 19.01.2013, 14:06:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
flock, fseek, fputs i inne - dane w nawiasach oddzielaj przecinkami a nie kropkami, a poza tym literówki, literówki,literówki.
Poprawione:
ale i tak na chomikuj.pl tego nie uruchomisz, tam tylko html i javascript działa. Jeśli tam chcesz licznik to zajrzyj na Jak uatrakcyjnić opis swojego Chomika Ten post edytował _Borys_ 19.01.2013, 17:18:24 |
|
|
![]()
|
|
Podziękował za poprawienie skryptu.
Działa poprawnie i dzięki za info do chomikuj. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.07.2025 - 08:06 |