![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Forumowiczów.
Z uwagi, że nie jestem "bazodanowcem", a administratorem sieci, zwracam się do Was o pomoc. Mam tabelę "projekty". Tabela zawiera id i id klienta. Mam również 5 tabel w której trzymam umowy powiązane z projektami. Tabele umów zawierają między innymi id projektu i pole "zapłacono". Potrzebuję zadać bazie pytanie, które poda mi id projektu, w którym znajdują się umowy, które mają "status" niezapłacone (pole 'zaplacone' w tabeli umów ma wartość 0 dla nie i wartość 1 dla tak). Przeguglałem trochę, jednak nie wiem, o co pytać. Moje tymczasowe query do bazy, które zwraca dobry wynik dla jednej tabeli umów wygląda tak:
Na tej podstawie wymyśliłem zapytanie:
Niestety, zwraca również projekty, w których znajdują się zapłacone (1) umowy. Proszę o pomoc w wygenerowaniu właściwego zapytania. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj, chyba ta baza danych jest konkretnie skopana. Jak wyglądają poszczególne tabele i dlaczego masz taki dziwny podział np. dzwiekfaktura, dzwiekumowa?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze lepiej używać złączeń
czyli np.
po drugie na klawiaturze masz taki klawisz ja enter, używaj go czasem ![]() po trzecie pogrupuj warunki logiczne nawiasami TRUE && TRUE || TRUE && FALSE == FALSE (TRUE && TRUE) || (TRUE && FALSE) == TRUE niby to sano, a wynik inny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Możliwe, że baza i struktura jest "skopana", nie mniej jednak jak do tej pory spełnia swoją rolę. Prędkość jej działania to ostatni element, którym się zainteresuję, a raczej nie będę musiał tego robić (jak na możliwości MySQla niewiele rekordów i bardzo mało użytkowników). Dzisiaj udało mi się stworzyć zapytanie, które całkowicie rozwiązuje mój problem:
Dziękuję za sugestie, mam również nadzieję, że "enter" jest częściej używany ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 13:14 |