![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam wielki problem z usuwaniem danych z bazy dancyh. I nie wiem gdzie problem leży czy po stronie tworzenia tabel w bazie danych czy po stronie skryptu php dodającego dane.
Oto adres stronki do bazy. Baza PROBLEM. JEzeli wpisze do tabeli kilku pracowników o numerach id_pracownika: 1 2 3 i usune pracownika z numerem 2 to nie moge dodac nowego bo skrypt zlicza ilość wierszy i dodaje 1 wiec wychodzą 2 wiersze +1 = id_pracownika 3 a taki juz istnieje i klucz nie pozwala na dodanie takiego samego id_pracownika co robić? ![]()
a to tabela
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzisiaj byl podobny post
zobacz Odpusc sobie z ta kabinacja z "id_pracownika" to jest primary key. Pozwol ze SQL bedzie sobie to mumerowal. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj do id_pracownika w mysql wlasciwosc auto_increment
wtedy id bedzie przydzielane automatycznie, unikalne, zawsze jedno wieksze niz ostatnio potem z php jak wrzucasz to:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nocnyMark() @ 2004-09-20 00:31:34) dodaj do id_pracownika w mysql wlasciwosc auto_increment wtedy id bedzie przydzielane automatycznie, unikalne, zawsze jedno wieksze niz ostatnio potem z php jak wrzucasz to:
mozesz troszke jaśniej bo zabardzo nie wiem o co chodzi z ty auto_increment, pisze to wszystko w psql (putty) i nie wiem zabardzo jak nadac ta własciwość?? gdzie wpisac czy co? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(gados82 @ 2004-09-20 01:40:01) mozesz troszke jaśniej bo zabardzo nie wiem o co chodzi z ty auto_increment, pisze to wszystko w psql (putty) i nie wiem zabardzo jak nadac ta własciwość?? gdzie wpisac czy co? ![]() ![]() W PostgreSQL nie ma auto_increment. W FAQ napisali, że taki efekt można uzyskać ustawiając typ SERIAL dla klucza podstawowego. -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coby sprecyzowac to co powiedzial yarecki: nie ma auto_increment jako wlasciwosci, bo jest cos takiego jak sekwencje (ktorymi mozesz ustawic rozmajte wielkosci incrementu, wielkosci poczatkowe, koncowe itp) i przydzielac je kolumnom. kiedy dajesz typ serial to taka sekwencja sie automatycznie tworzy przez baze i ta kolumna z niej korzysta.
-------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:10 |