![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy ktoś wie jak zbudowana jest skrzynka pocztowa? Myślałem że to tylko zbiór folderów w folderze 'imap' na serwerze, jednak po utworzeniu nowego taka skrzynka nie działa. Czy odpowiadają temu jeszcze jakieś wpisy? Czy da się je utworzyć przez php? A może przez komendy konsoli (przez funkcję system())? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Czy ktoś wie jak zbudowana jest skrzynka pocztowa? Jest to zbiór plików o pewnej charakteryzacji które są odczytywane przez serwer pocztowy (smtp/imap/pop3) Myślałem że to tylko zbiór folderów w folderze 'imap' na serwerze, jednak po utworzeniu nowego taka skrzynka nie działa. I nie będzie działać, musisz mieć jakiegoś dovecota + postfixa (przykładowo) żeby to wszystko działało Czy odpowiadają temu jeszcze jakieś wpisy? Czy da się je utworzyć przez php? Da się, Przykładowo ten dovecot + postfix skonfigurowany jest z bazą mysql w której to siedzą zarejestrowani użytkownicy i przypisane do nich skrzynki (patrz postfixadmin). Dobierając się do bazy możesz, teoretycznie, tworzyć, modyfikować i usuwać tych użytkowników A może przez komendy konsoli (przez funkcję system())? Z pominięciem bazy, da się, ale wymagane są uprawnienia roota zazwyczaj. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I nie będzie działać, musisz mieć jakiegoś dovecota + postfixa (przykładowo) żeby to wszystko działało
Nie zrozumieliśmy się. Mam jeden serwer. Na nim mam działającą skrzynkę zenon@mojademena.pl. Czyli serwer pocztowy mam już skonfigurowany. Chcę skrzynkę ania@zenon.pl. Wszedłem w imap. Jest tam folder zenon. Skopiowałem go z nazwą ania. Nowy mail nie działa. nie pojawia się również w panelu serwera. Ten post edytował timon27 25.01.2013, 20:09:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo musisz utworzyć na serwerze albo fizycznego albo wirtualnego użytkownika dla serwera pocztowego.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:02 |