Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MySQL] Dwa INSERTY - ID z poprzedniego
boro11
post 16.01.2013, 23:39:16
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Podpinam forum pod stronę, skrypt piszę sam, oparty na bazie danych z flux_bb do zakończenia całości zostało mi jedno zapytanie podczas dodawania nowych tematów.

W flux_bb zorganizowane jest to tak, że dodając temat należy dać dwa inserty w jednym dodać informację o nowym temacie (do tabeli flux_topics) tutaj znajdują sie dane typu temat, autor, liczba wyświetleń, liczba odpowiedzi ALE nie znajduję się pole na treśc wiadomości, dlatego trzeba robić kolejne zapytanie do bazy i treśc posta dodawana jest do tabeli flux_posts

flux_posts:

flux_topics:

Zapytania:

1. $zapytanie = "INSERT INTO flux_topics ( id, poster, subject, posted, last_post, last_poster, num_views, num_replies, forum_id) VALUES (' ', '$username', '$subject', '$time', '$time', '$username', '0', '0', '$f')";
  2. mysql_query($zapytanie) or die(mysql_error());
  3. $insert_post = "INSERT INTO flux_posts ( id, poster, message, posted, topic_id,) VALUES (' ', '$username', '$msg', '$time', 'WARTOSC ID Z POPRZEDNIEGO ZAPYTANIA')";
  4. mysql_query($insert_post) or die(mysql_error());

Tam gdzie napisałem wartość ID, nie wiem co wpisać. Oczywiście znam "rozwiązanie" z pobraniem ID ostatniego rekordu z flux_topics i zwiększenie go o 1, ale niestety nie sprawdzi się ono na forum gdzie jednocześnie może pisać wiele osób w efekcie czego jeden temat/wiadomość może mieć tą samą wartość.

Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
b4rt3kk
post 17.01.2013, 00:11:02
Post #2

-----

Musisz pobrać ID ostatnio dodanego rekordu. Nie musisz się obawiać o to, że kilka osób w tym samym czasie coś doda, bo dla każdej sesji ID pobierane jest osobno.

--------------------
Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
+Quote Post
mmmmmmm
post 17.01.2013, 00:15:26
Post #3

-----

Między 2 a 3 linią wpisz:
+Quote Post
boro11
post 17.01.2013, 02:13:36
Post #4

-----

Skorzystałem ze sposobu mmmmmmm, łatwiejszy w zastosowaniu, ale dziękuję również b4rt3kk zawsze warto wiedzieć więcej smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 18:49