![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 2 laptopy. Windowsa 7 na obu. Używam XAMPPA i chciałbym te dwa laptopy połączyć w taki sposób, abym na jednym laptopie tworzył projekt, a na drugim laptopie miałbym bezpośredni podgląd tworzonego projektu po kliknięciu F5. Wiem, że jest to możliwe, tylko nie wiem jak to skonfigurować... Any ideas?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 4 Dołączył: 27.01.2012 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli na jednym laptopie jest już postawiony XAMPP to wystarczy wejść do Start->uruchom->wpisz cmd -> następnie ipconfig albo ipconfig. Tam będzie adres ip tego komputera np. 192.168.0.12 . Na drugim komputerze spróbuj wpisać http://192.168.0.12 w przeglądarce. Gdyby nie było efektu trzeba sprawdzić czy XAMPP ma w windowsie dostep do sieci.
Jakbyś chciał zamiast adresu IP wpisywać domenę to warto poczytać na temat pliku hosts w windows 7 (google: windows 7 hosts) Pozdrawiam, Piotr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwa laptopy najlepiej umieścić w jednej sieci (np.: niech pracują pod jednym router'em). Laptop A - ma xampa i jakieś IP_LaptopA. Z Laptop B w przeglądarce zamiast localhost/... wpisujesz IP_LaptopA/... i powinno wszystko działać jak należy.
Jeśli takie odwołanie nie będzie działć, to prawdopodobnie coś blokuje, np.: antywirus/zapora windowsa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiedziałem, że odpowiedź będzie banalnie prosta... dzięki wielkie!
Teraz podłącze po monitorze do kompa i zaoszczędzę na karcie graficznej obsługującą 4 monitory. Yeah! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:22 |