Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> 2 laptopy 1host
fr33d0m

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam 2 laptopy. Windowsa 7 na obu. Używam XAMPPA i chciałbym te dwa laptopy połączyć w taki sposób, abym na jednym laptopie tworzył projekt, a na drugim laptopie miałbym bezpośredni podgląd tworzonego projektu po kliknięciu F5. Wiem, że jest to możliwe, tylko nie wiem jak to skonfigurować... Any ideas?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
piotr.pasich

-----

Jeżeli na jednym laptopie jest już postawiony XAMPP to wystarczy wejść do Start->uruchom->wpisz cmd -> następnie ipconfig albo ipconfig. Tam będzie adres ip tego komputera np. 192.168.0.12 . Na drugim komputerze spróbuj wpisać http://192.168.0.12 w przeglądarce. Gdyby nie było efektu trzeba sprawdzić czy XAMPP ma w windowsie dostep do sieci.

Jakbyś chciał zamiast adresu IP wpisywać domenę to warto poczytać na temat pliku hosts w windows 7 (google: windows 7 hosts)

Pozdrawiam,
Piotr
+Quote Post
Lysiur

-----

Dwa laptopy najlepiej umieścić w jednej sieci (np.: niech pracują pod jednym router'em). Laptop A - ma xampa i jakieś IP_LaptopA. Z Laptop B w przeglądarce zamiast localhost/... wpisujesz IP_LaptopA/... i powinno wszystko działać jak należy.

Jeśli takie odwołanie nie będzie działć, to prawdopodobnie coś blokuje, np.: antywirus/zapora windowsa.
+Quote Post
fr33d0m

-----

Wiedziałem, że odpowiedź będzie banalnie prosta... dzięki wielkie!
Teraz podłącze po monitorze do kompa i zaoszczędzę na karcie graficznej obsługującą 4 monitory. Yeah! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:22