![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebuję zrobić coś w stylu wyszukiwarki. Ma to być raczej filtrowanie już istniejących divów, dzięki czemu zaoszczędzę ludziom na przechodzeniu przez strony. Mam następujące inputy typów:
-name -selected x2 -number x2 -checkbox x25 Zacząłem od sprawdzania checkboxów. Myślałem, że sobie poradzę, ale to przekroczyło moje możliwości :< . Tutaj macie moje "testy": Kod <script src="http://code.jquery.com/jquery-1.8.3.min.js"></script><div> <form>Wyszukiwarka: <br><input class="find" type="text"><br> 1<input class="find" id="one" type="checkbox" checked="checked"> <br> 2<input class="find" id="two" type="checkbox" checked="checked"> </form> <div name="Osiem" class="one "> "Osiem" 1 </div> <div name="Troll" class="two "> "Troll" 2 </div> <div name="kabum" class="one two"> "kabum" 1 2</div> <div name=" " class="one two"> " " 1 2</div> </div> Kod $('.find').change(function() { if ( $("#one").is(':checked') ) { $('.one').show(); }else{ $('.one').hide(); } if ( $("#two").is(':checked') ) { $('.two').show(); }else{ $('.two').hide(); } }); Więc rezultat był dobry, gdy checkbox był jeden. Przy drugim zaczęły się koligować. I jedno zaprzeczało drugiemu. W ogóle nie współgrały, gdy np. 1 był zaznaczony a 2 odznaczony to 1 & 2 było ukryte. Pomóżcie mi zrobić coś by sam sprawdzał checkboxy. i te warunki z name by był podobny chociaż. Dwa numbery mają określać minimum i maximum. A selecty to samo co checkboxy. Pomóżcie!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nadaj divom klasy i sprawdzaj czy dana klasa istnieje. W ten sposób uzyskasz pożądany efekt.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież każdy div ma takie klasy, pod jakimi checkboxami ma się pokazywać. Np. "one two". Czyli klasa "one" i "two". Ale działa pod to co później odczytał JS. Czyli jeżeli div ma dwie klasy "one two" to ta w JS ostatnia czyli "two" zostaje przypisana do tego diva i nie reaguje on na na "one" :<. Udało mi się coś zrobić z kodem by nie musieć pisać do każdego checkbox'a:
Kod $('.find').change(function() { $(".find").each(function() { var id = $(this).attr('id'); if ( $(this).is(':checked') ) { $("." + id).show(); }else{ $("." + id).hide(); } }); }); Ale znowu to samo, po zaznaczeniu 1 nie reaguje div "one two" tylko 2 :< Podgląd działania, każda linia do DIV a treść to klasy jakimi jest obdarzony tylko w języku angielskim. Podbijam i proszę o pomoc. Rzecz jasna nie siedzę z założonymi rękoma i nie czekam na odpowiedź z kodem do skopiowania. Oto wynik moich starań. Według mnie wszystkie warunki są prawidłowe. Lecz nie działa jak powinien. Link do działa ten sam co powyżej. A oto kod źródłowy: Kod $('.find').change(function() {
var input; $(".find[type=checkbox]").each(function() { var id = $(this).attr('id'); if ( $(this).is(':checked') ) { $("." + id).show(); if( $("." + id).hasClass( input = $(".find[type=checkbox]").each() ) ){ if(input != id && $("#" + input).is(':checked') ){ $("." + input).show(); } if(input != id && $("#" + input).isnt(':checked') ){ $("." + input).hide(); } } }else{ $("." + id).hide(); if( $("." + id).hasClass( input = $(".find[type=checkbox]").each() ) ){ if(input != id && $("#" + input).is(':checked') ){ $("." + input).show(); } if(input != id && $("#" + input).isnt(':checked') ){ $("." + input).hide(); } } } }); }); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieję się tak, ponieważ kolejność wykonywania pętli each jest taka, a nie inna, najpierw sprawdza wszystkie 1, potem 2, itd. Musisz więc odwrócić kolejność wykonywania działań.
Dodaj divom, które chcesz sprawdzać jakąś klasę, np. checkMe. A następnie:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Efekt nadal jest nie zadowalający. Poprawnie filtruje natomiast jak zaznaczam tylko jeden checkbox. Np. gdy zaznaczam tylko 1 pokazują się "one", "one two" itp, ale gdy włączę np. 2 lub 3 nic się nie zmienia.
http://jsbin.com/welcome/73833/watch Wykombinowałem jak mogę przekazywać ilość zaznaczonych checkbox'ów o ID takich jak nazwy klas. Lecz coś tam nadal nie gra. Pętla sprawdza tylko pierwszego div'a nie wiem czemu. Patent wykombinowany, gorzej z poprawnością kodu. Proszę pomóżcie mi odnaleźć błędy! Kod $('.checkme').each(function() {
$(this).attr('value', '0'); }); $('.find').change(function() { $('div.checkme').each(function() { div = $(this); value = $(this).attr('value'); $('.find[type="checkbox"]').each(function() { check = $(this); if( div.hasclass( check.attr('id') )){ if( check.attr('checked', 'checked')){ value = value + 1; } } }); div.attr('value', value); if( div.attr('value', '0') ){ div.hide(); }else{ div.show(); } }); }); Ten post edytował Maxie 16.01.2013, 16:32:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hasclass zmień na hasClass
JS odróznia wielkość liter -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Sukces! Dzięki wielkie amii. Przez ten kluczowy błąd pętla przestawała działać, ponieważ nie wiedziała co robić. A oto działający kod dla szukających odpowiedzi:
JQuery: Kod $('.find').change(function() { $('.checkme').each(function() { $(this).attr('value', 0); }); $('div.checkme').each(function() { div = $(this); value = $(this).attr('value'); $('.find[type="checkbox"]').each(function() { check = $(this); if( div.hasClass( check.attr('id') )){ if( check.is(':checked')){ value = value + 1; } } }); $(this).attr('value', value); if( $(this).attr('value') === 0 ){ div.hide(); }else{ div.show(); } }); }); HTML: Kod <script src="http://code.jquery.com/jquery-1.8.3.min.js"></script><div>
<form> Wyszukiwarka: <br><input class="find" type="text"><br> 1<input class="find" id="one" type="checkbox" checked="checked"> <br> 2<input class="find" id="two" type="checkbox" checked="checked"> <br> 3<input class="find" id="three" type="checkbox" checked="checked"> </form> <div name="Osiem" class="checkme one ">1</div> <div name="Troll" class="checkme two ">2</div> <div name="kabum" class="checkme two one">1 2</div> <div name=" " class="checkme three one">3 1</div> <div name=" " class="checkme three">3</div> <div name=" " class="checkme three two one">3 2 1</div> </div> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 00:19 |