![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam ;-) Tworzę sobie serwis i zatrzymałem się przy zaawansowanej wyszukiwarce. Jakoś to zrobiłem, ale do końca to nie działa. Może pomożecie mi i dacie lepsze receptury na zrobienie czegoś takiego.
Sprawa wygląda tak, na stronie jest możliwość wpisania w polu tekstowym słowa, które będzie miało być szukana w title i content danego rekordu, poza tym są dwa checkboxy. W jednym jest możliwość wybrania województwa (jednakże użytkownik może zaznaczyć opcje wszystkie lub kilka wybiórczo, które będzie chciał). W drugim checkboxie jest możliwość zaznaczenie kategorii, jednakże te kategorie nie są statycznie wklepane w kodzie HTML, tylko są dynamicznie pobierane z bazy danych (po prostu są edytowalne w panelu administracyjnym) i poza tym użytkownik również ma możliwość (tak jak w przypadku województw) zaznaczyć opcję wszystkie lub wybiórczo (np. 1, 2, 5 i 8). I teraz moje pytanie brzmi. Jak już prześle te dane i je sobie odbiorę w PHP, to co najlepiej z nimi zrobić? Tzn. w jaki sposób szukać w bazie itp. Zrobiłem tak, że np. województwo to pole w formularzu o nazwie state (i jest ich 16), a pole wszystkie województwa jest bez nazwy (to samo jest z kategoriami). Przykład: Dajmy teraz na to odbieram to normalnie:
I teraz jak przetworzyć dobrze te dane i jak stworzyć dobre zapytania z uwzględnieniem tego, że np. zmienna $state lub $categories mogą być puste, czyli ma wyszukiwać wtedy wszystko. Co do $search to wiadomo: title LIKE '%$search%' OR content LIKE '%$search%'. Proszę o pomysły na zrobienie tego, w jak najlepszy sposób. Ten post edytował in5ane 13.01.2013, 13:54:36 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dokładnie to o co pytasz
http://nospor.pl/wyszukiwarka-zapytanie-za...d-warunkow.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@edit: thx, its all ;-)
Ten post edytował in5ane 13.01.2013, 15:53:35 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:16 |