![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie forumowiczów.
Temat dotyczy raczej tych starszych, bardziej doświadczonych. Niedługo planuje rozpocząć pracę na pełen etat - a co się z tym wiąże, muszę dokonać pewnych wyborów formalnych. Planuję rozliczać się na działalności gospodarczej (acz mogę inaczej - jak ktoś ma doświadczenie, co się najbardziej opłaca - proszę o sugestie). W związku z tym mam pytanie - czy jesteście w stanie polecić jakieś biura, które prowadziły by za mnie całą tę papierkową robotę związaną z przychodami, kosztami, podatkami itp? Słyszałem o takich, które w cenie biorą na siebie odpowiedzialność oraz służą radą - co można a czego nie można odliczyć od podatku. Zależy mi również na online'owym dostępie do wszystkich moich spraw, ponieważ wydaje mi się to przydatne(czy się mylę?). No i ogólnie jeżeli moglibyście się wypowiedzieć - na co zwracać uwagę, na co uważać, co się najbardziej opłaca - z punktu widzenia programisty. Jestem zielony w tym temacie, więc każda rada się na pewno przyda. Z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam wygoglować temat, na pewno coś się znajdzie
![]() -------------------- http://www.tilgner.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pełny etat != działalność gospodarcza. To chyba jedna z ważnych uwag dla Ciebie
![]() Jeśli jesteś na umowie o pracę, to masz gwaranta 40h tygodniowo, urlopy, okres wypowiedzenia, chorobowe i coś do roboty (już pracodawca coś zawsze znajdzie byś się nie nudził). A przy działalności nie masz nic pewnego, chyba że będziesz uważnie przygotowywał umowy na wszelkie ewentualności (a to praktycznie jest niemożliwe). Z mojego opisu może wynikać, że jestem przeciwnikiem takich rozwiązań jak działalność gospodarcza, ale to nie prawda. Wszystko zależy od tego kim się jest, jakie się ma podejście i co chce się osiągnąć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 14:02 |