Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL]Wyświetlanie łączonych tabel, usuwanie rekordów
tomazzi
post 12.01.2013, 20:50:12
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam dwie tabele: Klienci(id, imie, nazwisko, adres) i Zamówienia(id, id_clienta, data, cena). Próbuje wyświetlić kolumny klienci.imie, klienci.nazwisko, zamowienia.id, zamówienia.data łącząc tabele JOIN ON gdzie klienci.id = zamowienia.id_clienta. Wszystko jest w porządku, gdy każdy klient jest przyporządkowany do zamówienia. Chciałbym aby zawsze były wyświetlane zamówienia i klienci, nawet jeśli nie są połączone. Czy jest taka możliwość? Druga sprawa gdy usuwam klienta z bazy jego id zostaje w tabeli zamówienia. Gdzie w phpmyadmin moge znaleść opcji usuwania rekordów?
Go to the top of the page
+Quote Post
-EVERARD iesvins-
post 12.01.2013, 21:28:48
Post #2

Goście

Coś z opisu wnioskuję, że masz chyba błąd projektowy. Chyba nie powinno się dopuścić do sytuacji, że usuwasz klienta, a pozostawiasz jego zamówienia?

Co do pytań:
1. LEFT JOIN
2. usuwanie rekordów:
a) w phpMyAdmin zaznaczasz rekordy, które chcesz usunąć i wybierasz polecenie Usuń
cool.gif ogólnie to w SQL instrukcja DELETE służy do usuwania rekordów, w Twoim wypadku możesz skorzystać z NOT EXTISTS
+Quote Post
tomazzi
post 12.01.2013, 21:51:51
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Podałem tylko skrócony przykłąd tabel u mnie jest analogicznie, ale dużo więcej rekordów itd. Jeśli chodzi o usuwanie to mam na myśli usuwanie z poziomu php, ale chodzi o opcje usuwania. Wiem, że jest coś takiego jak kaskadowe usuwanie tylko nie potrafie tegop odnależź w myadmin. Przeklikałem chyba wszystko
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.06.2025 - 13:29