![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Odkąd zacząłem "bawić" się w PHP chciałem stworzyć panel użytkownika z paroma elentami i mam teraz dwa pytania : -Na jakiej zasadzie działa logowanie? Dajmy, że się zaloguję i co trzeba zrobić aby byly odblokowane skrypty, ktorych nie ma osoba niezalogowana? Jak to jest rozpoznawane? -W jaki sposób można "zintegrować" panel logowania z gotowym skryptem, wraz z dodaniem paru funkcji TYLKO DLA ZAREJESTOWANYCH? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jakiej zasadzie działa logowanie? Sprawdza czy podane przez użytkownika dane (zazwyczaj login i hasło) są zgodne z tymi zapisanymi czy to w bazie, czy to w pliku, bądź bezpośrednio w kodzie. Oczywiście zapis do bazy jest tu najlepszym rozwiązaniem. Po weryfikacji należy w jakiś sposób przechowywać dane użytkownika (by nie musiał co chwila się logować), w tym celu używa się sesji.
Najprostszy przykład "ukrycia" fragmentu kodu przed niezalogowanym użytkownikiem:
Tak to mniej więcej działa. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, juź wszystko rozumiem.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:50 |