![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam problem z pobraniem zmiennej z menu rozwijanego zrobionego na podstawie bazy danych. O co chodzi, chce zrobic menu rozwijane z lista klientow, i po wybraniu klienta wyswietlone beda tylko rekordy z danym klientem. Mocno posiłkując się internetem zrobilem cos takiego:
moge wybierac juz klientow z bazy bez powtórzeń, tylko jak to wykorzystać do tworzenia zapytania do bazy ? Chce jeszcze zrobic cos podobnego do innych kolumn, ale wydaje mi sie ze jak uda sie z ta, to jakos poradze sobie z pozostalymi bazujac na tej ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W option value wstaw id klienta, następnie po przesłaniu formularza, odczytaj wartość $_POST['dane'], będziesz miał tam zapisane owe id, które teraz możesz wykorzystać do napisania zapytania pobierającego szczegółowe dane o kliencie. Np.
I jeszcze jedna sprawa, czemu klienci się powtarzają? Coś czuję, że masz błędnie skonstruowaną bazę. Ten post edytował b4rt3kk 10.01.2013, 11:39:11 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Baza jest dobrze sformułowana, tu masz zdjecie jak wyglada zapytanie select * from proba
http://imageshack.us/photo/my-images/843/problemlp.png/ Jest to baza numerów seryjnych urzadzen Uklad tabeli sn, urzadzenie, nr_zamowienia, klient, nr faktory, data kluczem jest sn(czytaj numer seryjny) Ten post edytował ithat 10.01.2013, 12:14:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha, już rozumiem, początkowo źle Cie zrozumiałem. Otóż całość musisz opakować w form, nie wiem, być może to zrobiłeś lecz nie wkleiłeś całości kodu.
Tworzysz plik wynik.php i w nim umieszczasz kod:
Ten post edytował b4rt3kk 10.01.2013, 13:06:07 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Nie nie miałem tego w <form>, mogę to zaimplementować przed podłączeniem do bazy tak jak teraz mam "Zapytanie"? Może dla ułatwienia zamieszczę cały kod. W kodzie jest zrobione proste wyswietlanie zawartosci bazy, ale to była forma treningu, domyślnie tego nie będzie.
Ten post edytował ithat 10.01.2013, 14:28:56 |
|
|
![]()
|
|